Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос

...
Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос
Коментари Харесай

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на митинг против безконтролния импорт на зърно от Украйна. Шествията със земеделска техника ще се проведат на 14 септември.

Протестът ще е ориентиран и против високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

" Многократно предложихме и от май месец водим диалози с държавните управления, че това, което влиза в Европа, би трябвало да предстои на надзор. Към този миг украинското зърно в България не предстои на никакъв фитосанитарен надзор - БАБХ съобщи, че ние на процедура нямаме акредитирана лаборатория, която да го извърши ", изясни пред Българска национална телевизия Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Производителите упорстват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-много то да не бъде смесвано с българската продукция. Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейски Съюз под обща декларация, която ще бъде импортирана на 15 септември на неофициален съвет на министрите на земеделието от Съюза.

" Количествата слънчоглед, които влизат страната ни, са в големи размери. Търговията сред Украйна и Европейски Съюз остава в България - в другите страни си взеха решение казуса по повод отбраната на техните търговци. В Румъния тя минава пренос, в Полша се внася депозит, когато внесеш украинска стока. Те имат проблеми с логистиката. Българската страна и организация " Митници " са безусловно наясно какви са количествата, само че къде са - не знам ", разяснява още Жекова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР