Заредените частици от слънчевия вятър бомбардират Земята непрестанно. Нашата планета

...
Заредените частици от слънчевия вятър бомбардират Земята непрестанно. Нашата планета
Коментари Харесай

По ръба на земната магнитосфера има стационарни вълни

Заредените частици от слънчевия вятър бомбардират Земята непрекъснато. Нашата планета обаче не е изцяло беззащитна. Тя е обгърната в мехур от магнетизъм, наименуван магнитосфера, който води началото си от интериора на нашия дом.

Дълго време учените допускаха, че до момента в който този вятър обдухва Земята, по покрайнините на мехура се образуват поредност от енергийни талази в плазмата, получени вследствие от взаимоотношението сред слънчевия вятър и магнитосферата и движещи се в посоката, в която въпросният вятър духа. Сега обаче експерти се натъкват на нещо в действителност изненадващо – някои от генерираните талази са неподвижни.

В продължение на няколко години галактическият физик Мартин Арчър от Имперския лицей в Лондон изследва рамките на земната атмосфера. „ Изучаването на границите на която и да е система е основен проблем – споделя той. – Именно по този начин нещата съумяват да влязат – сила, подтик, материя. “

Наскоро Арчър и сътрудниците му откриват, че границата на магнитосферата, наречена магнитопауза, се държи като мембраната на тъпан – в случай че подтик на слънчевия вятър се вреже в нея, се образуват магнитозвукови талази, които си проправят път през магнитопаузата към полюсите и се отразяват назад към първоизточника.

Сега, с помощта на данни от задачата THEMIS на NASA, екип от откриватели, управителен от Арчър, откриват, че като се изключи че отскачат назад, някои магнитозвукови талази пътуват в посока, противоположна на тази на слънчевия вятър.

Какво се случва, когато тези талази се натъкнат на насрещния вятър? Според моделите, осъществени от откривателите, двете сили доближават до безизходна обстановка – тласъкът на слънчевия вятър убива напора на вълната. Изразходва се голямо количество сила, само че никой не помръдва наникъде.

Анимирана илюстрация на стационарните талази в магнитопаузата. Източник: Martin Archer/Emmanuel Masongsong/NASA

“Горе-долу същото се случва и когато се пробвате да се изкачвате по ескалатор, движещ се надолу – изяснява Арчър. – Въпреки че полагате огромни старания, наподобява, че изобщо не се движите. “

Тези стационарни талази се задържат по-дълго в земната магнитосфера и евентуално биха могли да оказват по-значителен резултат върху ускорението на частиците (което от своя страна визира нашата планета). Знаем, че плазмените талази имат ускорителен резултат върху електроните, които могат да „ сърфират “ по тях съвсем като сърфист, употребяващ морските талази, с цел да набира скорост.

Частиците, които се форсират по магнитното поле към полюсите, са виновни за превъзходните сияния, които озаряват небето (както и за информационните проблеми в йоносферата).

Радиационните пояси на Земята, лимитирани от магнитосферата, също могат да бъдат наранени. Ще бъдат нужни още проучвания, с цел да разберем какви резултати оказват стационарните талази върху ускорението на частиците.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР