"Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за

...
"Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за
Коментари Харесай

Икономистът Руслан Стефанов: Газът скочи 25 пъти, може и олиото да стигне 7 лева

"Заради войната в Украйна цените се покачиха, тъй като приказваме за половината слънчогледова годишна продукция. Трудно е да се приказва за далавера, търговците употребяват пазарното търсене поради несигурността. Газът скочи на интернационалните пазари над 25 пъти, допустимо е олиото да стигне 7 лв. ". Това съобщи Руслан Стефанов, основен икономист от Центъра за проучване на демокрацията, по Нова ТВ.

По думите му се очакваше цените да намалеят поради възобновяване на стопанските системи през март-април. "Говорим за световен проблем, както през 2008 година Много хора ще бъдат наранени, изключително най-бедните. В някои страни към този момент има систематизиране на артикули ", разкри той. И добави, че прогнози за точния растеж на цените не могат да се вършат.

"Ще има понижаване на разполагаемия приход. Ако продължи да ескалира войната, може да има нарастване на инфлацията ", уточни специалистът.

Хората в Благоевградско също усещат високите цени и вършат сметка по какъв начин да си купят даже самун. Етикетите на всички места сочат по-високи цени спрямо преди началото на войната в Украйна. Цената на олиото тормози най-вече жителите, а сумата към този момент доближава 5 лева за бутилка. Над 15% е растежът на меда, а житата също са по-скъпи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР