Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен

...
Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен
Коментари Харесай

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Заради войната в Украйна и повишаването на енергоносителите в международен мащаб българите всеобщо се " завърнаха " към най-древния способ на отопление. Тази обстановка провокира взрив на търсенето и цените на дървата за огрев се подвигнаха стремително. В пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата, с цел да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София доближават 180 лв.. Като наклонността е цената им да продължава да пораства и напълно скоро даже да мине 200 лв.. За съпоставяне преди година цената на кубик дърва за огрев беше към 90 лв. - 100 лв..

В средата на февруари някогашните към този момент вицепремиер Корнелия Нинова и министър на земеделието Иван Иванов оповестиха, че махат " медиаторите " от търговията с дървен материал.

" Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност непосредствено от складовете на държавните горски стопанства и по този начин цената за популацията ще намалее ", сподели министърът на земеделието. 

Каква е обстановката с дървата за огрев в складовете на държавните горски стопанства?

Наличните количества дърва в откритите централни хранилища на държавните горски и ловни стопанства са динамични и варират, обясниха пред Money.bg от Министерството на земеделието.

Поради засиленото търсене не се поддържат обилни наличия, а се доставят навреме до купувачите. Към момента от централни хранилища на държавните предприятия са осъществени общо над 13 000 пространствени куб. м, с което са подсигурени потребностите на 2670 семейства.

Заявките за дърва за огрев през актуалната година са повишени с над 25% по отношение на миналогодишните и държавните предприятия работят за предпочитано обезпечаване на дърва за популацията, регистрират от отрасловото ведомство. 

Вече се транспортират дърва в това число и през почивните дни, с което се цели да се усилят темповете на доставка. Към момента са доставени общо 370 хиляди пространствени кубични метра дърва на над 53 615 семейства, с което са задоволени над 32% от избраните количества дърва за популацията посредством директни продажби.

" Темповете на работа са положителни, поради увеличеното търсене през актуалната година, като по отношение на същия интервал на миналата година са предоставени на популацията над 50 хиляди прочие куб. м. повече ", обясниха специалистите от Министерството на земеделието.

Има четири разновидността за закупуване на дървесина от държавните предприятия:

Продажба на корен - когато лицата сами провеждат добива на дървата от гората, на цени разнообразни в обособените предприятия. При този вид цените са вариращи от към 10-15 лв/пр. куб. м за иглолистните, до 20-33 лв/пр. куб. м за широколистните дървесни типове.

Вторият метод на продажба е на добита дървесина от краткотраен горски склад. Цената в този случай варира между 47 лв. и 82 лв..

Третият вид е на покупка от централните хранилища до огромните обитаеми места. Там цените на кубик дърва са сред 72 и 102 лв..

Последният вид е с включен превоз до краен клиент. В този случай сумата е от 78 лева до 138 лв..

Всички цени са за тримерен куб. м и са крайни, с включен Данък добавена стойност, прецизират от Министерство на земеделието и храните.

Кой може да купува дърва от складовете на държавните горски стопанства?

Хората могат да закупуват дървесина от горските територии, благосъстоятелност на общината в която е непрекъснатият им адрес, а когато това е невероятно - от горските територии - държавна благосъстоятелност. В случаите на закупуване на дървесина по ценоразпис физическите лица, които не са търговци, могат да закупуват дървесина за персонална приложимост, без право на продажба, единствено в случай че са включени в лист от кмета на общините или на обитаемоте места, в сходство с избрания размер и описите са утвърдени от шефа на съответното държавно горско или ловно стопанство или на учебно-опитно стопанство.

Всяка законна дървесина се транспортира с превозен билет, който е електронен и обществено наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация по горите. В този билет има информация за мястото до където се транспортира съответната дървесина.

" Издаващият билета носи отговорност да следи за това дали лицето е включено в описите, направени от кметовете и дали мястото до което се транспортира дървесината е в границите на обитаемото място, за което е листата. Лицето, получило дървесината, носи отговорност за това да я употребява само за лични потребности, без право да я продава ", допълват от Министерството на земеделието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР