Заради вероятно обжалване на поръчките проектирането и строителството едва ли

...
Заради вероятно обжалване на поръчките проектирането и строителството едва ли
Коментари Харесай

Половин милиард за пътя Мездра-Ботевград и околовръстното до "Младост"

Заради евентуално обжалване на поръчките проектирането и строителството надали ще стартира тази година

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Пропуски и неточности в офертите за тунел " Железница "

Три от претендентите са отстранени още на първия стадий
22 фев 2018
Къде е пътят за Видин

Дори в най-хубавия вид трасето от Ботевград до Дунав мост 2 ще е готово най-рано през 2022 година
14 фев 2018
През март АПИ ще пусне социална поръчка за реализатор на сектора Мездра – Ботевград

През 2018 година ще стартират тръжните процедури за построяването на общо 85 км по пътя
10 фев 2018
Новата работа на остарелия пътен началник

Лазар Лазаров влезе в борда на две строителни компании, които са получавали поръчки, управлявани от него
2 фев 2018
Кога ще проработи тол-системата и кого визира

Днес бе подписан договорът за построяването на плана, от който страната чака годишно да носи 1 милиарда лева в бюджета
15 яну 2018
Днес подписват контракта за тол-системата
15 яну 2018 Силна година се обрисува за пътностроителните компании. Освен че доближава избор на строител на струващия 250 млн. лева без Данък добавена стойност тунел " Железница " по автомагистрала " Струма ", Агенция " Пътна инфраструктура " започва публични поръчки за още 425 млн. лева без Данък добавена стойност. Търговете са за построяването на 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград и за малко над 6 км от софийския околовръстен път сред бул. " Цариградско шосе " и разклона за кв. " Младост ". За разлика от първия план, който се финансира от европрограмата " Транспорт ", другите ще се извършват със средства от държавния бюджет.

Какво още ще се строи

Миналата седмица, откакто министър председателят Бойко Борисов сложи ултиматум за попълване на уличните дупки, пътната организация незабавно получи от страната 311 млн. лева за ремонт на 570 км пътища.

Преди месец пък ръководителят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов разгласи, че през 2018 година ще бъдат оповестени търгове за над 3 милиарда лв.. В сметките му влизат сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле (830 млн. лева.), няколко прави от автомагистрала " Хемус " (1.157 милиарда лева.), скоростния път Русе-Велико Търново (550 млн. лева.), както и трасето Видин-Ботевград (760 млн. лева.). Традиционно скъпите и комплицирани поръчки се апелират и по тази причина доста от тези проекти може изобщо да не стигнат до край през 2018 година

Обещание за Видин

Продължилите повече от месец митинги в Северозападна България за неприятното положение на основния път Е79 наподобява дадоха резултат и обещанията за поправки стартират да се материализират. Разширяването и реконструкцията на пътя Видин-Ботевград ще стартира с една от най-сложните прави Мездра-Ботевград. Тя е с дължина 33 км, а индикативната стойност - близо 302 млн. лева без Данък добавена стойност. Участъкът е разграничен в два лота и надлежно ще има два строителя. Срокът на осъществяване е 1096 дни, от които 180 дни за планиране и 916 дни за строителство. Кандидатите могат да подават офертите до 28 май 2018 година

Според проектите правата ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, като общия габарит е 20 м. Трасето ще следва съществуващия път, като се изключи обходите на селата Люти дол (където ще има два тунела), Типченица, Новачене и Скравена. Предвидено е да бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж.п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Любопитно е, че пресичанията на републиканските и общинските пътища няма да става с добре познатите " Детелини ", а посредством кръгови кръстовища.

Очаква се идващия търг по това направление да е за правата от Видин до Ружинци. Тя е дълга 58 км и ще минава по напълно ново трасе. Останалите сектори - от Мездра до Враца и от Враца до Монтана, са на по-ранен стадий в подготовката и към този момент не се плануват съответни периоди за оповестяването на публични поръчки или строителство.

Транзит през " Южната дъга "

Другият план, за който АПИ търси строител, е продължаването на Южната дъга от столичното околовръстно до началото на автомагистрала " Тракия ". Участъкът е дълъг едвам 6 км и доста ще облекчи директния трафик към Гърция от " Тракия " към " Струма ", както и входно-изходните " тапи " по време на празници. Прогнозната стойност е 123 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 910 календарни дни, от които 180 дни за планиране и 730 дни за строителство. Оферти ще се одобряват до 11 юни 2018 година

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за придвижване в посока, 2 местни платна, междинна разграничителна линия, разграничителни линии сред локалите и директното трасе и тротоари. Ще има общо 4 пътни възела - " Стар Лозенски път ", " Герман ", " Самоковско шосе " и " Младост ". Ще бъдат построени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реорганизация на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни уреди, телекомуникации и други

Дупки за милиони

Тази година от АПИ дават обещание да извършат предпазен ремонт на близо 570 км републикански пътища. Става дума за изцяло преасфалтиране на огромни сектори, полагане на нова маркировка, ограничаващи системи и т. н. Предвидените средства от националния бюджет са 311 млн. лева с Данък добавена стойност, само че ще се употребяват и пари от оперативна стратегия " Региони в напредък ".

Сред плануваните за възобновяване трасета са Търговище-Разград, Кубрат-Тутракан, Варна-Добрич-Кардам, Старо Оряхово-Гроздьово-Провадия, прохода " Петрохан ", Стара Загора-Раднево, Плевен-Ловеч, Пловдив-Асеновград и други.

Още за " Хемус " и " Струма "

През последната седмица министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков издаде разрешителните за градеж на два магистрални сектора. Единият е 9-километровото трасе от " Хемус " сред Ябланица и пътен възел " Боаза ". Изпълнител е обединяването " ХВП Ябланица ", в което вземат участие " Хидрострой ", " Водстрой 98 " и " Пътстрой Бургас ". Договорът им е за 55 млн. лева без Данък добавена стойност.

Другият сектор е за 2 километра от автомагистрала " Струма " след изхода от бъдещия тунел " Железница ". Той е част от лот 3.1 (Благоевград- Крупник), чийто реализатор е консорциумът " Автомагистрала Струма 3.1 ", с водещ сътрудник " Агромах ". Стойността на целия план е 186 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР