Заради ваксината срещу коронавируса шефката на Европейската комисия Урсула фон

...
Заради ваксината срещу коронавируса шефката на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Коронавирусната ваксина заплашва имунитета на Урсула фон дер Лайен

Заради имунизацията против ковид шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да остане без политически имунитет. Корупционният скандал за „ помощта “, оказана от фон дер Лайен на шефа на фармацевтичния колос Pfizer при сключването на многомилиарден контракт, получи ново развиване.

Скандалът с обвиняванията в укриване и заличаване на компрометиращи доказателства се проточи повече от година без последици. Но в този момент делото, което беше заведено от елементарен жител, ненадейно получи ход.

В Европейския съюз се разви корупционен скандал, чийто главен обвинен е актуалният началник на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В началото на седмицата паневропейският новинарски портал Euractiv заяви, че белгийското правораздаване е включено в следствието на случая с имунизацията на Pfizer.

Фон дер Лайен е обвинена, че е " директно повлияла " на преговорния развой, когато Европейската комисия подписа контракти за доставка на 1,8 милиарда дози антиковид ваксини през 2021 година

Пресата към този момент означи, че продължаващото правосъдно произвеждане може да докара до обстоятелството, че белгийският съд ще изисква унищожаване на имунитета от ръководителя на Европейската комисия.

New York Times разкри историята още през есента на 2021 година - изданието заяви, че шефът на Европейската комисия и основният изпълнителен шеф на американската компания Pfizer Албърт Бурла са си писали в навечерието на най-големия контракт за закупуване на ваксини в историята на Европейския съюз. Цената на договорката, в случай че беше стигнала до края, щеше да доближи 35 милиарда евро, отбелязва NYT.

Дело за липсващ СМС

Когато Александър Фанта, публицист от немското издание netzpolitik.org, изиска достъп до кореспонденцията на фон дер Лайен и Бурла, Вера Юрова, заместник-ръководител на Европейска комисия по полезности и бистрота, сподели, че известията могат да бъдат изтрити заради тяхната „ краткотрайна, ефимерна природа “.

Това към този момент провокира скандал на върха - омбудсманът на Европейски Съюз Емили О`Райли упрекна еврочиновниците в " неприятна администрация " и " липса на бистрота ". Нещо повече, оказа се, че когато омбудсманът е изискал от Европейска комисия да даде запис на СМС известия, чиновници на Европейската комисия даже не са си създали труда да трансферират настояването на рецепцията на фон дер Лайен.

В края на януари тази година стана известно, че The New York Times заведе дело против Европейската комисия за отвод да направи обществено притежание кореспонденцията сред шефа на Европейска комисия и изпълнителния шеф на Pfizer.

И най-после, на 5 април чиновник на една от белгийските консултантски компании Фредерик Балдан (наричан още лобист на европейските институции) завежда дело против фон дер Лайен в първоинстанционния съд в град Лиеж.

Ищецът уточни, че дейностите на ръководителя на Европейската комисия са навредили на финансовите ползи на Белгия и са подкопали " публичното доверие ".

Фон дер Лайен договаря без позволение и прикрива този факт, а броят на закупените ваксини доста надвишава потребностите на страните членки на Европейски Съюз, се споделя в исковата молба.

Изтриването на СМС преписка с изпълнителния шеф на американския фармацевтичен колос Pfizer, съгласно Балдан, не е нищо повече от заличаване на доказателства. Отказът за даване на преписка е нарушаване на правото на независимост на информацията.

" СМС-гейт " взема престъпен поврат. Председателят на Европейската комисия е упрекната в корист с власт и служба, заличаване на документи и корупция “, цитира Euractiv евродепутата Мишел Ривази.

Според нея следствието би трябвало да премине под контрола на Европейската прокуратура (EPPO).

Не за първи път

В обстановката, която се развива към личността на Урсула фон дер Лайен, е належащо да се прегледат по едно и също време няколко аргументи и фактора, измежду които е политическият напън върху ръководителя на Европейската комисия.

Това мнение изрази пред REGNUM Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европеистика във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург, специалист от Валдайския клуб.

„ Първо, ясно е, че Урсула фон дер Лайен е в своя първи и финален мандат. Тя се провали в задачата си доста неприятно ".

Следователно нейните съперници образуват такава среда, в която тя сигурно не може даже да мисли за кандидатстване за втори мандат “, изясни Ткаченко.

Второ, общото неодобрение от Европейския съюз " е толкоз огромно, че всички тези решения ще бъдат подкрепени както от публичното мнение, по този начин и от политическите партии ", счита специалистът.

„ Тази история е много остаряла и решението да бъде задействана е явно политическо. Обяснявам това с обстоятелството, че мандатът на фон дер Лайен изтича и тя обезпечено няма да бъде определена “, сподели Ткаченко.

Ако президентството на Фон дер Лайен завърши по този метод, тя няма да е първата, която ще се отдръпна от поста началник на Европейска комисия по обвинявания в корупция, счита специалистът.

„ Тук може да си спомним Жак Сантер и Мануел Марин. Те завършиха мандата си с незаконен трен, само че делото не пристигна преди свалянето на имунитета “, означи Ткаченко.

Жак Сантер, който оглавяваше Европейска комисия през 1995-1999 година, подаде оставка след публикуването на абсурден отчет на самостоятелни депутати за корупция, непотизъм и непросветеност в Европейската комисия. Марин, който стана краткотрайно изпълняващ длъжността началник на Европейска комисия след оставката на Сантър, също не можа да остане на стола си.

Апаратна война в Брюксел

В случая с фон дер Лайен играе роля и персоналният фактор - " ужасната политическа битка и гневната ненавист ", които Фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел имат един към различен ", сподели специалистът от Валдайския клуб Дмитрий Суслов, зам.-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на Висшето учебно заведение по стопанска система за организация REGNUM.

Ръководителят на изпълнителната власт на Европейския съюз фон дер Лайен и ръководителят на най-висшия политически орган на Европейски Съюз Мишел „ не могат да споделят водачеството в институциите на Европейски Съюз, те се пробват да се отслабят взаимно и се борят един против различен друго подмолно, апаратна и кабинетна борба “, означи специалистът.

„ Не бих изключил, че педалирането на тези обвинявания и разпалването на скандал сега е отражение на тази битка ", съобщи той.

" По доста въпроси враждебността на Мишел и Урсула фон дер Лайен се излива в публичното пространство, да вземем за пример във връзка с политиката към Китай, означи Суслов. Тук фон дер Лайен е твърд ястреб, а Мишел поддържа Еманюел Макрон и неговата линия за европейска стратегическа автономност и недопустимостта Европейски Съюз да изпадне в цялостна взаимозависимост от Съединени американски щати ", добави специалистът.

Както беше маркирано по-рано от организация REGNUM, визитата на фон дер Лайен в Пекин " за работа " с Макрон, което изненада мнозина, се изяснява точно с обстоятелството, че ръководителят на Европейска комисия, като притежател на твърда линия, " се грижи за " френският президент, който беше решен да договаря и да откри бизнес контакти с Китай.

Какво може да чака Урсула

Очевидно фон дер Лайен желае да остане отпред на Европейската комисия за втори петгодишен мандат (сегашният изтича през 2024 г.), отбелязва Суслов.

Въпреки че, прибавя той, има няколко разновидността за нейната орис, един от които е прекосяването й на поста общоприет секретар на НАТО. В изгода на този вид приказва нейният мандат като министър на защитата на Германия през 2013-2019 година, а не в интерес на това, че в това си качество тя се оказа не най-компетентният водач.

„ По-фундаментален фактор е, че за мнозина в Европейски Съюз, даже в границите на Европейската комисия, фон дер Лайен се възприема като погрешно ръководен казак, сътрудник на въздействието на Съединени американски щати “, сподели Суслов.

- " Политиката, която фон дер Лайен предизвиква както във връзка с трансатлантическите връзки, по този начин и във връзка с връзките на Европейски Съюз с други страни, в това число Китай, е 100% отражение на американския дневен ред ", съобщи специалистът.

" Имайки поради политическото значение, въздействие и пълномощия на ръководителя на Европейска комисия, това е доста съществено, тъй като Европейска комисия дефинира комерсиалната, селскостопанската и риболовната политика на Европейски Съюз ", добави той.

Европейската комисия има доста необятни пълномощия и когато шефът на Европейската комисия е " сътрудник на въздействието на Съединени американски щати ", тези, които към момента мислят за конкурентоспособността на Европа, стартират да възприемат активността на фон дер Лайен като опасност за икономическото развиване. на Европейски Съюз, заключи Суслов.

Ткаченко призна, че този път Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред наказателна отговорност, само че присъдата ще бъде доста мека.

„ Ясно е, че тя не е поставила пари в джоба си - тя е лобирала за ползите на избрана компания, с цел да получи тя бюджетни средства. Съответно фирмите ще бъдат санкционирани, Урсула фон дер Лайен ще приключи политическата си кариера, само че няма да влезе в пандиза - това е несъмнено ”, предвижда специалистът.

Бъдещето на Фон дер Лайен ще зависи от това какъв брой авторитетни са избрани политически групи, а точно групата за поддръжка на сегашния началник на Европейска комисия, условната американска клиентела, в това число Германия, и групата, която работи против нея, на първо място Франция, отбелязва специалистът. Резултатът от по-нататъшната битка ще зависи точно от тези подреждания, само че сегашните събития най-малкото понижават възможностите й да бъде избрана отново за втори мандат, заключава специалистът.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР