Заради уронващо престижа на Германия поведение Бундестагът отне част от

...
Заради уронващо престижа на Германия поведение Бундестагът отне част от
Коментари Харесай

Германският парламент гласува за отнемане на привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

Заради уронващо престижа на Германия държание Бундестагът лиши част от привилегиите на някогашния канцлер Герхард Шрьодер. А Европейският парламент гласоподава с огромно болшинство рекомендация за включването на социалдемократа в санкционния лист против Русия.

" Нашето съдействие не е ориентирано против трети страни, а е в полза на Германия и на Русия. Не виждам нищо неприятно в това. " Думите са на Герхард Шрьодер през септември 2005 година, когато малко преди да съобщи властта на Ангела Меркел подписва с Владимир Путин контракта за газопровода " Северен поток 1. Тази позиция някогашният канцлер пази и до през днешния ден.

Поведението на 78-годишния Шрьодер след съветското навлизане в Украйна и близостта му с съветския президент Владимир Путин хвърлят сянка върху ръководещите в Германия социалдемократи.

Бившият канцлер не се ангажира с дипломатически задачи за ползите на Германия, а работи само като лобист на Русия, настояват и ръководещи, и съпротива. Затова гласоподаваха за краткотрайно затваряне на офиса на Шрьодер, който се устоя от бюджета. Сумата за предходната година възлиза на 419 хиляди евро.

" Крайно време е Шрьодер да напусне всички постове в съветските държавни компании. И то не в името на партията, а в името на Германия ", прикани генералният секретар на социалдемократическата партия Кевин Кюнерт съпартиеца си Герхард Шрьодер, който не се е отказал от постовете в Газпром и Роснефт.

Консерваторите даже желаеха да бъде свален портретът на Шрьодер в канцлерството, тъй като било срамно да виси до популярните някогашни канцлери на Германия.

Междувременно Европейският парламент прикани Герхард Шрьодер да бъде включен в така наречен " черен лист ", в случай че не напусне борда на съветската държавна петролна компания " Роснефт " - ход, който също по този начин има за цел да го разубеди да заеме висша позиция в " Газпром ", съобщи Ройтерс.

Проекторезолюцията, в която категорично се загатва и Карин Кнайсъл, някогашен австрийски външен министър при държавното управление на Себастиан Курц, беше подкрепена от четирите най-големи политически групи в Европейския парламент.

Критиците споделят, че Шрьодер, който като канцлер спонсорира построяването на повече газопроводи, е задълбочил по този метод енергийната взаимозависимост на Германия от Русия.

Парламентът на Европейски Съюз " отбелязва, че някогашни политици неотдавна са се отдръпнали от позициите си в съветски компании и настоятелно изисква от други, като Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да създадат същото ", се споделя в документа.

Текстът не е обвързващ, само че съставлява забележителен напън върху Европейски Съюз да работи против видни европейци, считани за близки до Кремъл.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР