Заради споровете около избора на нов гуверньор на БНБ Демократична

...
Заради споровете около избора на нов гуверньор на БНБ Демократична
Коментари Харесай

ДБ предлага кандидатурите за БНБ да се изтеглят, ПП и ИТН не отстъпват |

Заради разногласията към избора на нов гуверньор на Българска народна банка " Демократична България " предложи двете кандидатури на обединението да бъдат оттеглени, процесът да стартира изначало и ръководещите да се обединят към един претендент.

Това предложение направи ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов в коридорите на Народното събрание. Вчера такава концепция предложи и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

" Моят апел е колкото може по-бързо да се откри градивно и работещо решение. Честно казано, най-хубавото решение е двете кандидатури да се изтеглят и да стартираме начисто ", сподели Иванов.

Той добави, че не може всичко да е непременно, а ръководещите би трябвало да се държат отговорно. Иванов съобщи, че към този момент е предложил тази концепция на съдружен съвет, само че тя не е събрала поддръжка:

" Има напрежение, обединението е комплицирана, знаеше се, че ще има напрежение, има и сега. Аз от началото споделих, че в случай че не се обединим към една кандидатура, ще има напрежение. Това се случва и сега. "  

Депутатът добави, че това напрежение ескалира и стартира да прелива в други теми и да блокира други решения. С тези си думи той призна, че Демократична България, Политическа партия и Българска социалистическа партия са бойкотирали съвещанието на бюджетната комисия и решението за АПИ поради избора на гуверньор на Българска народна банка. Иванов коментира и че има връзка с избора на нов гуверньор на Българска народна банка.

От Българска социалистическа партия все още не поддържат тази концепция. 

" Това е въпрос, който сега не разясняваме ", съобщи Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

Той добави, че опасността към Каримански е притеснителна.

" Продължаваме промяната " обаче не отстъпва. Най-голямата парламентарна група не утвърждава предлагането на Демократична България за евакуиране на претендентите за Българска народна банка.

" Политическа партия има претендент за Българска народна банка. Той се споделя Андрей Гюров - извънредно заслужен и първокласен претендент, който няма да бъде отдръпнат ", съобщи Михал Камбарев.

Той съобщи, че опасността, която е получил Каримански, е неприемлива. Той дефинира като " неуместно " индиректното обвиняване, което по-рано през днешния ден насочи Тошко Йорданов. Председателят на ПГ на Има Такъв Народ се усъмни, че опасността е пристигнала от втория претендент за Българска народна банка - Андрей Гюров.

Камбарев съобщи, че обединението не е разтърсена, а разногласията са естествени. Той съобщи, че през цялото време Политическа партия са заявявали, че ще търсят най-хубавите претенденти.

" ИТН " също не отстъпва и се опълчва на предлагането на Демократична България. По-рано през днешния ден Ива Митева беше безапелационна, че парламентарната ѝ група няма да изтегли кандидатурата на Каримански макар опасността.

Как стартира всичко?

Драмата към Българска народна банка стартира преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за. Седмица по-късно бяха оповестени и кандидатурите - финансистът от Има Такъв Народ и ръководителят на ПГ на Политическа партия Неговото име бе оповестено в края на деня след няколко дни съвещания. Това, че обединението излиза с две кандидатури, значи единствено едно - новият гуверньор на Българска народна банка ще бъде определен с гласове на опозицията. Христо Иванов предвижда, че, в случай че това се случи, а Десислава Атанасова разгласи, че. Самият Каримански пък разгласи, че в това да бъде определен с гласове на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

След на Каримански и Гюров, което протече в професионален звук, се заформи нов скандал -. В края на предходната седмица обединението се събра на ексклузивен, който завърши без изказване. Междувременно представителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че в случай че Каримански оглави Българска народна банка, ще последва " ". Лидерът на Има Такъв Народ в пък я упрекна в неистина. В понеделник Гюров разгласява си във Facebook, а разгласи, че поставя името си под неговата кандидатура. 

Така завърши и размяната на обвинявания сред Политическа партия и Има Такъв Народ. Поне към този момент. Кворумните игри за вота за началник на Българска народна банка обаче през вчерашния ден бяха официализирани. Това се случи с, съгласно която предложенията ще минават с гласовете на поне половината депутати от последната инспекция на кворума. Към този миг беше оповестила поддръжка за Гюров, а от обявиха, че ще разгласят решението си в последния миг.

Спорът за Българска народна банка върза ръцете на Министерство на регионалното развитие

Както Христо Иванов през днешния ден съобщи, напрежението към Българска народна банка " преля " и в други тематики. Първата такава са парите за АПИ.

Във вторник единомислещо одобри предлагането, съгласно което АПИ ще може да разплати 50% от дължимите суми по всички контракти за поправки и зимно разчистване, както и 100% от всички отговорности за доставка и монтаж на ограничаващи системи, пътни знаци и маркировка. (Към момента Министерство на регионалното развитие може да прави единствено незабавни поправки и зимно разчистване.)

Въпреки това отчетът на комисията по този начин и не беше импортиран в деловодството. В сряда и четвъртък бюджетната комисия бе бойкотирана, разглеждането на предлагането в зала се отсрочи както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден. 

Вчера с указания проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива " неодобрена ". Източникът твърди, че от " Продължаваме промяната " по този метод се пробват да окажат напън върху Има Такъв Народ за избора на нов шеф на Българска народна банка.

Вчера след бе взето решението предлагането да се гледа през днешния ден. Изненадващо обаче от Политическа партия предложиха проекторешението и през днешния ден да отпадне, поради което цялата група на.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР