Заради решението на служебния министър на енергетиката Росен Христов в

...
Заради решението на служебния министър на енергетиката Росен Христов в
Коментари Харесай

Росен Христов на изпроводяк ни оставя с по-скъп ток от 1 юли?

Заради решението на служебния министър на енергетиката Росен Христов в общия микс за семействата да бъдат вкарани над 2 теравата безценен ток от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", вместо по евтиния от АЕЦ " Козлодуй ", има възможност да плащаме по-скъп ток от 1 юли. Окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 30 юни, оповестява Българска национална телевизия.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика изясни какво е наложило в последните 48 часа от ръководството на кабинета " Донев " служебният енергиен министър да разпореди безценен ток от въглища да влезе в микса за бита.

" Издадената заповед е за 2,2 млн. мегаватчаса, които ще създаде ТЕЦ-2, за той да продължи да съществува. Да не затвори, да продължи да съществува. Тази заповед, в случай че новият министър реши, може да бъде анулирана, тъй като решението на КЕВР ще се вземе на 1 юли. Тази заповед ще докара до някакво нарастване на цената ", сподели Делян Добрев.
Бизнесът обаче не е склонен тецът да бъде подпомаган от страната по този метод.

" Възмутително е, че това нещо се прави по този метод години наред, без никакви стопански планове по какъв начин е най-изгодно, тъй като в последна сметка това са публични пари.
В момента е по-изгодно Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да не работи, с цел да не натрупа загуби, които също би трябвало да бъдат покрити от обществото, а по-добре е да плащаме заплатите на тези хора и сигурно би трябвало да се мисли за дълбока промяна в този бранш ", сподели Константин Стаменов.

Синдикатите опазиха решението на служебния министър да се подкрепи държавната въглищна централа, посредством изкупуване на ток, с претекста, че е базова мощ, която подсигурява сигурността на енергийната система.

" Не са прави, с цел да се избави ТЕЦ-2. И би трябвало да напомним, че предходната година пък ТЕЦ-2 финансираше значително обезщетенията, които се изплащаха на бизнеса ", сподели Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".
Очаква се единият блок на АЕЦ да мине на гориво от " Уестингхаус ", което също ще бъде предизвикателство във връзка с създадената сила от " Козлодуй " и точно това постанова увеличаваното на количеството електрическа енергия, която ще се изкупи от ТЕЦ-2.

Търговците на ток обясниха, че в края на годината затваря порти една от американските централи в Маришкия басейн, заради което спомагателното електричество от държавния Топлоелектрическа централа няма да бъде пуснато на пазара дотогава, а ще стои в запас.

" От 1 януари контролирания микс ще има потребност от спомагателни количества, които дават отговор навръх 300 мегавата, колкото е мощността на една от тези американски централи ", сподели Соня Кадийска - ръководител на Асоциацията на търговците на ток.
Лошото в тази ситуация е, че това решение се взе от последния длъжностен министър, не беше оставено за решение от настоящия постоянен кабинет.

Според КЕВР предварителните планове от 3,6% нарастване за идващите 12 месеца, след 1 юли, ще би трябвало да се преизчисли.

Бившият заместник-енергиен министър Еленко Божков пресметна, че с какъв брой ще бъде възможното покачване на тока: " Става дума за едвам десети от % нарастване на цената, тъй че всичко е в рамките на до 4% ".

Последната дума какъв брой ще заплащат семействата ще вземе КЕВР на 30 юни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР