Заради поскъпващия природен газ сметките на газифицираните домакинства ще скочат

...
Заради поскъпващия природен газ сметките на газифицираните домакинства ще скочат
Коментари Харесай

Брутално поскъпване на газа за домакинствата

Заради поскъпващия природен газ сметките на газифицираните семейства ще скочат до 80% в студените месеци, съобщи bTV.

Според изчисленията на една от фирмите, доставяща газ за битови консуматори, в случай че трендовете при цените на синьото гориво се запазят, то сметките на клиентите за октомври ще са сред 50 и 150 лв. по-високи според от размера на домовете и потреблението. Това би означавало към 50% по-високи сметки от миналогодишните.

При зимните месеци обаче месечната сметка може да се окаже с до 300 лв. по-висока или скок със 70-80% по отношение на предходната година.

Семейството на Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението на газ преди година. Тогава пресмятат, че то ще им излезе по-евтино от това на дърва, а е и по-чисто. От март месец цените обаче бележат непрекъснато нарастване.

" Към 1 март цената е била 58 лв. на кубик. Към 1 август тя към този момент е 86-87 лв., към 1 септември – 94,50 лв., а към 1 октомври – нямам концепция, само че считам, че ще стигне 100 лв. ", разяснява Генка Дребчева.

Компаниите снабдители на газ оферират опция зимните по-високи сметки да се разпределят на равни вноски. " Да понижат идващите огромни вноски за отоплителния сезон – да ги трансферират през летния сезон, с цел да преживеем, както се споделя, тази вълна. Тези, които са плащали приблизително 300 лв. предишния ноември, в този момент може да стигнат до 500-600 ", заяви Александър Кожухаров, шеф на газова компания.

Ако предходната година семейство Дребчеви са платили 240 лв. отопление в най-студения месец, в този момент чакат двойно по-висока сметка, а това е 1/3 от учителската заплата на Генка Дребчева.

Засега фамилията не обмисля да сменя отоплението, само че се готви за сложна зима, а газовите снабдители оферират на държавното управление да обмисли въвеждане на дотации както за бизнеса, по този начин и за битовите семейства на газ.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР