Заради поскъпване на някои лекарства за множествена склероза аптеки са

...
Заради поскъпване на някои лекарства за множествена склероза аптеки са
Коментари Харесай

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

Заради повишаване на някои медикаменти за множествена склероза аптеки са желали от пациенти с това заболяване да доплащат трицифрени суми, с цел да покрият разликата, която все още не се поема от Здравната каса. Случаите са от септември, описа пред Българското национално радио Здравка Цветарска от фондация „ Множествена склероза – дружно към върха “.

Лекарствата за множествена склероза са скъпоструващи и се заплащат на 100 % от Здравната каса. Преди две седмици пациенти са сюрпризирани, откакто в аптеката им желаят доплащане, изясни Здравка Цветарска.

" На едното място на един пациент са желали 600 лева доплащане, в различен град – 700 лева ".

От Здравната каса обяснили това с липса на възобновяване в осведомителната им система и са уверили, че след 1 октомври казусът ще бъде решен. Друго усложнение за хората с множествена склероза, които по неофициални данни са над 10 хиляди, е, че за дребните аптеки не е преференциално да оферират нужните медикаменти. Така в регионален град две пациентки търсят нов вид да получават медикамент, тъй като аптеката е спряла да работи с него.

" Това, което ние вършим като организация, е да убеждаваме друга аптека в същия град да стартира да поддържа съответния скъпоструващ медикамент ".

И при тези медикаменти се следи дефицит - през август два от медикаментите не са били налични в аптеките.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР