Заради пандемията от COVID-19 от днес, 23 ноември, училища в

...
Заради пандемията от COVID-19 от днес, 23 ноември, училища в
Коментари Харесай

Ето къде и как учат децата от днес

Заради пандемията от COVID-19 от през днешния ден, 23 ноември, учебни заведения в разнообразни елементи на страната минават към присъствен или отдалечен метод на образование. Българска национална телевизия популяризира информация по какъв начин ще се случва това в някои български области...

СОФИЯ

В столицата учениците от 6-и до 12-и клас не престават да учат отдалечено съгласно решението на Столичния щаб и заповедта на здравния министър. Децата от 1-ви до 5-и клас са на учебно заведение присъствено. Изключение вършат тези учебни заведения, които с молба до просветния министър особено са поискали отдалечено образование. Такива са да вземем за пример 133-о учебно заведение, 60-о учебно заведение, 81-о учебно заведение и така нататък

В сряда ще има съвещание на Столичния щаб, който ще реши от понеделник, 27-ми ноември, кои класове първо ще се върнат на учебно заведение. Очаква се това да са 7-и, 8-и и 12-и поради изпитите и матурите, които ги чакат. След това всяко учебно заведение би трябвало да реши по каква формула ще се редуват класовете. Последно министерството предложи 10 образователни дни учениците да са на учебно заведение и 10 у дома.

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

В Пловдивска област от през днешния ден се възвръща присъственото образование в съвсем всички учебни заведения. В Пловдив обаче регионалният спешен щаб през днешния ден още веднъж ще разисква по какъв начин ще се учи в района.

В Асеновград учителите упорстват онлайн образованието да се удължи. От Регионалното ръководство на образованието прецизираха, че всеки шеф има опция да реши дали образованието да продължи онлайн или присъствено. В Асеновград пет учебните заведения са получили позволение от просветителния министър за осъществяване на отдалечени занимания.

В Първомай също не престават образование в онлайн среда.

В Пловдив електронно образование се организира в две учебни заведения, а в Карлово в едно.

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

В област Благоевград съвсем на всички места в 14-те общини децата се завръщат в клас. Повечето учебни заведения обаче ще одобряват единствено 50% от учениците си в класните стаи, а останалите ще учат отдалечено.

Заради доста болни учители в община Благоевград в няколко от главните учебни заведения присъствено се образоват единствено учениците от първи клас. В част от гимназиите в града пък е взето решение в класните стаи да се завърнат 8 и 12 клас, а останалите да учат отдалечено най-малко още седмица.

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

Учениците от 5 до 12 клас от област Стара Загора се завърнаха в класните стаи. Единствено учениците в Гимназията с преподаване на непознати езици „ Ромен Ролан " ще се образоват онлайн до 27 ноември поради висока заболеваемост. Пет са паралелките в региона, които учат отдалечено поради карантина. В някои учебни заведения шефовете понижават часовете, с цел да не се засича огромен поток от възпитаници, където образованието е на две смени. Целта е обезпечаване на време за стерилизация и проветряване. Към момента 70 учители от област Стара Загора са с позитивни проби за Covid-19.

ОБЛАСТ БУРГАС

В Бургас учениците от 6 до 12 клас не престават в онлайн форма на образование до 30 ноември в това число. Решението е на Областният щаб за битка с ковид, след анализиране на данните за заболеваемост и като взе поради мнението на здравните и просветителни специалисти. По данни на здравните специалисти ограниченията въведени в област Бургас, включително отдалечената форма на образование на учениците от 6 до 12 клас, са довели до задържане равнищата на заболеваемост, само че на този стадий спад не се регистрира.

Извън това решение остават учениците от 1 до 5 клас в това число. За тази възрастова група се резервира опцията шефовете по места да вземат решение по какъв начин ще учат, на база на съответната обстановка в учебното заведение. Този метод цели да резервира опцията на родителите да работят, тъй като по закон децата до 5-ти клас не могат да остават сами у дома без компаньон.

ОБЛАСТ РУСЕ

Присъствената форма на образование от през днешния ден се възвръща в съвсем всички учебни заведения в Русенска област. В Русе учениците от 5, 6 и 7 клас остават идващите две седмици у дома онлайн, а проектите са по-късно да влязат в клас. Близо 100 учители от Русенска област са инфектирани с ковид или са под карантина. Затова три учебни заведения ще продължат образованието онлайн. Това са Математическата гимназия и Професионалната гимназия по облекло в Русе и началното учебно заведение в село Хотанца.

Русенските учебни заведения от тази седмица стартират да изготвят графици за по този начин нареченото хибридно- периодично повтаряне на образованието от разстояние в електронна среда и присъствено образование

ОБЛАСТ ДОБРИЧ

Само две учебни заведения в област Добрич не престават работа в електронна среда. Основното учебно заведение „ Отец Паисий “ в село Батово, община Добричка, втора седмица е на онлайн образование. Причината е, че четирима от 13-те преподаватели са дали позитивна проба за COVID-19. Възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „ Пейо Яворов ” в Добрич ще учат виртуално до 10 декември, само че не поради пандемията, а поради повреда на отоплителната апаратура. Всички останали учебни заведения от през днешния ден са на присъствено образование. Към момента в региона има 9 заболели от COVID-19 възпитаници, 22-ма учители и 6 души непедагогически личен състав. Карантинираните деца са 164, преподавателите са 16, а помощниците – двама.

ОБЛАСТ ШУМЕН

Областният медицински съвет реши да удължи отдалеченото образование до 4 декември. Причината за удължаването на периода на отдалечено образование е нуждата от спомагателни противоепидемични ограничения заради продължаващо дифузно разпространяване на заболеваемостта и отчитане на над 500 случая на 100 000 население за последните 14 дни на територията на област Шумен. Сега то е до 25 ноември в това число. Решението ще бъде изпратено в МОН.

ОБЛАСТ СЛИВЕН

Природо-математическата и Езиковата гимназии в Сливен от през днешния ден минават на образование в електронна среда за две седмици. В двете образователни заведения заболелите са към и над 15% от общия брой на учениците.

Във всички останали учебни заведения на територията на област Сливен образованието се прави присъствено.

ОБЛАСТ ЯМБОЛ

Професионална гимназия по стопанска система, професионална гимназия по земеделие, Природо-математическата гимназия в Ямбол и Основното учебно заведение село Войника до края на седмицата не престават образование в електронна среда. Разрешение за това е получено от Министъра на образованието поради 15% отсъствия на възпитаници и учители в образователните заведения.

С периодично повтаряне на разнообразни класове по график отдалечено се образоват учениците от 6 и 7 клас в Средното учебно заведение в Стралджа, Средно учебно заведение " Климент Охридски " и седмокласниците от ОУ " Любен Каравелов ", Ямбол.

Останалите учебни заведения в област Ямбол организират присъствено образование.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР