Заради малкото производство и свития внос кризата на път да

...
Заради малкото производство и свития внос кризата на път да
Коментари Харесай

Чесънът колкото свинското - лютивият китайски заменен от гръцки и испански

Заради дребното произвеждане и свития импорт рецесията на път да стане перманентна
Обикновеният елементарен чесън нарастна двойно единствено в границите на последните няколко седмици, само че по-лошото е, че на доста места по пазарите той е изцяло липсващ, сподели инспекция на “24 часа ”.

Например в Търновско до неотдавна по пазарите имаше испански чесън, който се е търгувал по 8,50 лева за кг, т.е. почти колкото коства кг свинско месо. Хората го гледат с съмнение, само че в последно време и той е приключил. Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, тъй като е относително нов за нашия пазар.

В момента родно произвеждане мъчно се намира, производителите са си оставили що се касае за семе, изясняват прекупвачите, заели множеството маси на пазара в Горна Оряховица.

Двойно повишаване се е получило и в Плевен - от 6 лв. килограмът стана 12 лева

Производителите изясняват, че скокът е поради покачването на цените на енергоносителите.

Преди година Вили Атанасова садила чесън в селски парцел. От зеленчуков магазин в Плевен изкупували връзката с 4 главички за 30 стотинки. Зад щанда цената тръгвала нагоре - от левче до 1,50 лева за връзка.

“Те печелят, аз изгубвам. Затова се отхвърлих от производството. Засадих есеняка в ковчеже на терасата - да има за гозбите и туршиите, българинът не може без чесън ”, обобщава Вили.

Вносният коства сред 5,50 и 6 лева Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели много неестествен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а от вътрешната страна са кухи, споделя Христо, търговец на зеленчуци.

Той изобщо не поръчвал към този момент китайски чесън, тъй като бил пикантен. В реалност обаче китайски чесън съвсем не се внася и няма и от кое място да се поръча.

Между 40 и 50 ст. изкупуват връзката свеж чесън от производителите в пловдивското село Чалъкови. През къща там хората отглеждат културата, само че я продават на зелено. Цяла зима не са спрели да създават. Засяват го в оранжерии и навън, защото е студоустойчиво растение.

От декар излизат към 15 000 връзки. Търговците ги карат на борсата с 10 ст. от горната страна, а по пазарите и в магазинната мрежа сега е лев - лев и петдесет. Със стоплянето на времето цената пада, а най-вече се търси към Великден за салатата.

В момента по пазарите обаче има най-вече остарял чесън. Според търговци вносният не прави дъмпинг на нашия, защото върви по-скъпо. “Изглежда по-здрав и по-едър, само че в това време е и по-лют ”, споделя домакинята Радостина Петрова. Всеки месец тя си купува по половин кг, само че избира български. Той коства по 6 лв. килото, а китайският, когато го има, стига до 8 и даже до 12 лева

Във Варненско обаче няма доста производители на чесън. Търговци описват, че българският чесън е продаден още в края на декември на цена 10 - 12 лева за кг. При това екологично отглежданият чесън се скапва доста бързо. В момента във варненските магазини мъчно може да се откри български.

Вчера в една от известните електронни платформи за разгласи за продажба се появи известие за продажба на чесън на едро от Провадия, само че единствено за един ден цената от 4 лева стана 4,50 лева

Той е пакетиран по 10 кг в дребни чувалчета.

В Пазарджик чесънът, където го има, се продава на цени сред 8 и 9 лева за кг според от качеството. “Когато няма български, го заменяме с гръцки. Той е с качество и цени като българския и клиентите го купуват ”, настояват търговци.

Според шефа на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов рецесията с чесъна е на път да стане перманентна, тъй като българските производители всеобщо са се отказали да го създават през последните една-две години.

“Причината е, че дълги години вносът от Китай доминираше на пазара и за селскостопанските производители беше доста неизгодно да го сеят. Той по принцип е неефективна просвета, тъй като елементарно бива нападан от разнообразни заболявания, а и по принцип се отглежда мъчно. Сега понякога има импорт от Испания, само че няма огромни количества българско произвеждане и естествено, че цената му се подвига ”, сподели за “24 часа ” Иванов.

На пазара сега са полудели цените и на друга съставна част за обичайния таратор – краставиците. Причината за това към този момент е тясно обвързвана с енергоносителите. По това време на годината на пазара има единствено оранжерийно произвеждане, а то в всеобщия случай е прекратено, тъй като при сегашните цени на природния газ никой не смее да отоплява оборудванията.

“Сред българските производители единствено запалянковци отглеждат краставици и по тази причина цената на едро към този момент доближава 5 лв. килото. Има, несъмнено, импорт от прилежащи страни, само че и там краставиците към този момент са скъпи, тъй като казусът с енергоносителите е засегнал също и Северна Македония, Гърция и Турция ”, сподели шефът на комисията по тържищата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР