Обявихме 20 май за протест. Протестът е насочен към това,

...
Обявихме 20 май за протест. Протестът е насочен към това,
Коментари Харесай

На 20-ти май академичната общност излиза на национален протест

" Обявихме 20 май за митинг. Протестът е ориентиран към това, че служебния кабинет не извършва Закона за висше обучение и по принцип, когато приказваме, че сме правова страна, Народното събрание си е свършило работата. "

Това съобщи проф. Лиляна Вълчева – ръководител на синдикалната организация " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ на конференция в Икономическия университет във Варна.

Тя заключи настояванията на академичната общественост и уточни, че имат подготвеност за протестни дейности, в случай че средствата, планувани от Закона за висшето обучение не бъдат изплатени на работещите във сферата на висшето обучение и просвета.

„ Заради този финансов дефицит, не успяхме да осъществяваме голям брой промени в областта на висшето обучение, измежду които основаването на профилирана администрация предвид на това, че във висшите учебни заведения и по смисъла на европейските нормативи, би трябвало да се развива интензивно научно-изследователска активност. За тази цел са ни нужни профилирани откриватели, специалисти, а на тях би трябвало да им се заплаща уместно. Тази година в Народното събрание се обърна внимание на този проблем, с помощта на вносителя на законопроекта, доцент доктор Медиха Хамза, която оглави и екипа, подкрепил по този начин наложителните промени “., сподели още проф. Вълчева.

Служебният кабинет обаче желае да се отсрочи актуализацията на възнагражденията за 1 януари 2025 година, което е недопустимо, добави проф. Вълчева. Вече повече от месец мина след миналото публично разискване, Постановлението стои в Министерството на финансите и не му се дава ход. ВОН-КНСБ, „ Подкрепа “ и Съвета на ректорите ще  проведат протестни дейности на 20 май от 11:00 ч. пред постройката на Министерството.

Ако това не даде упования резултат, на 24 май синдикатите ще стачкуват още веднъж, като протесът ще бъде алегоричен - с отличителни знаци.

Проф. Вълчева добави, че към този момент няма да подхващат дейни дейности, само че в случай че се наложи, имат такава подготвеност. Според нея, разсъдъкът би трябвало да надделее и Закона за висшето обучение, както Закона за държавния бюджет би трябвало да бъдат спазени от служебния кабинет.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР