Заради критично малкото места за COVID пациенти, щабът в Бургас

...
Заради критично малкото места за COVID пациенти, щабът в Бургас
Коментари Харесай

Линейка до линейка: Недостиг на легла и медици спира плановите операции в болници

Заради сериозно дребното места за Коронавирус пациенти, щабът в Бургас към този момент изиска прекъсване на плановата активност в лечебните заведения и преструктуриране на отделения. Областта е в тъмночервената зона от през вчерашния ден.

По обед пред триажа на регионалната болница се натрупат кола за спешна помощ след кола за спешна помощ.

" Дойдохме тук поради сатурацията, тъй като сатурацията му пада… би трябвало да има реанимационни екипи. В лечебните заведения, където няма такива екипи, не желаете да ги взимат… и ние от колите за спешна помощ единствено се разкарваме от болница в болница… а болният вътре стои ", споделя Георги Георгиев – парамедик.

" Непрекъснато идват коли за спешна помощ, вие ги виждате – 1,2,3,4. Макар и по-малко да са болните, натискът е огромен, непрекъснато е по този начин! ", споделя доктор Иван Йотов - нач. на Отделението по инфекциозни заболявания, УМБАЛ-Бургас.

Снимка: bTV
Медиците изнемогват.

" Уморени сме, непрекъснато караме болни… и това очакване още повече утежнява нещата ", споделя Радко Радев - мед. фелдшер.

Преди година програмистът Пламен Жеков създава безплатно система, в помощ на здравните управляващи в Бургаско.

" Целият запас, РЗИ и всички, които би трябвало да знаят каква е легловата база. Линейките да не се лутат от болница в болница, а да гледат в действително време каква е ситуацията и към коя най-близка болница могат да се насочат ", изясни Пламен Жеков.

Снимка: bTV
От болничното заведение в Айтос употребяват системата непрекъснато. Част от лечебните заведения обаче не са подавали данни от лятото. Това натоварва най-много регионалната болница.

" Въпреки нашите стремежи да не постъпват всички пациенти при нас, много постоянно се случва те да са при нас. Особено най-тежките ", съобщи доктор Светослав Тодоров – УМБАЛ – Бургас.

" Всеки би трябвало да си обнови данните към деня, към часа, с цел да е настоящо. Иначе се обезсмисля използването на каквато и да е осведомителна система ", изясни Мария Иванова - гл. мед. сестра, МБАЛ-Айтос.

Снимка: bTV
София се включва в системата с 32 лечебни заведения при започване на четвъртата вълна. Тази заран данните посочваха изцяло изчерпани интензивни кревати в столицата, по-късно се освобождават 3.

" Очаквах, че след първата вълна към този момент тази система ще я загробим… Обаче ето към този момент четвърти път ние я преместихме на по-мощен сървър, с цел да работи тя доста по-бързо ", споделя Пламен Жеков – програмист.

Има опция системата да обхване цялата страна, изключително, в случай че се постанова пациенти да се транспортират в различен град.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР