Заради ковид-пандемията пътуванията на българите в чужбина силно намаляха. През

...
Заради ковид-пандемията пътуванията на българите в чужбина силно намаляха. През
Коментари Харесай

Пътуванията на българите в чужбина съвсем секнаха

Заради ковид-пандемията пътуванията на българите в чужбина мощно понижиха. През най-отпускарския интервал - юли-септември, в продължаващата епидемиологична конюнктура, общо 1.327 млн. български жители над 15-годишна възраст са осъществили туристически пътувания, като 96% от тях са били в страната и единствено 4% в чужбина, сочат данните на Национален статистически институт.

Подобна бе картината и през предходната година. За съпоставяне през същото тримесечие на предпандемичната 2019 година обаче от общо 1.734 млн. българи, подхванали туристически пътувания, 24% са били зад граница.

Все отново даже и в кризата по-голямата част от излизанията на българите в чужбина това лято са били с цел отмора и екскурзия - 64%, демонстрира статистиката за юли-септември. Други 12% са посетили близки и родственици и също към 12% - са пътували по професионална линия - в командировки, участия в конгреси, конференции, подписване на покупко-продажби.

Българските туристи са харчили приблизително по 385.94 лева за туризъм в страната и по 693.50 лева - в чужбина. За последните две години този среден разход се е нараснал, съответно със 17 и 38 лева Транспортът остава с най-голям дял в разноските при пътуванията в чужбина, докато в страната е храната е най-големият разход. При бизнес пътуванията в чужбина разноските са сензитивно по-високи - приблизително 1094 лева на човек.

За почивката или екскурзията си в чужбина единствено в една четвърт от случаите българите са употребили услугите на туроператор. В страната проведените туристически пътувания са още по-малко - под 10%.

КОВИД-ПОМОЩИ

Междувременно Министерството на туризма най-сетне разгласи началото на кандидатстването за ковид-помощи за компаниите от туристическия отрасъл. Заявленията се одобряват от 19 ноември, а крайната дата на подаването им е 29 ноември. Помощта е за 30 млн. лева, обезпечени от бюджета при актуализацията му от 46-тия парламент през септември. Условието е компаниите да имат спад на оборота от най-малко 30% спрямо предпандемичната 2019 година Освен туроператори и хотелиери достъп до помощи имат също ресторантьори, уредници на конгреси, търговски изложби, концерти и представления, спа-услуги, фитнес зали.

Безвъзмездните средства ще се дават еднократно и ще се разпределят на симетричен принцип по отношение на броя на одобрените заявления. Те обане не би трябвало да нахвърлят 20 на 100 от осъществения оборот през 2019 година Според Министерството на туризма прогнозният брой предстоящи претенденти е към 5 500. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР