Заради коронавируса германците са натрупали нечувани суми под дюшека. Как

...
Заради коронавируса германците са натрупали нечувани суми под дюшека. Как
Коментари Харесай

Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек?

Заради ковид германците са натрупали нечувани суми под дюшека. Как да ги накараш да харчат? Според едно настоящо предложение: като им се връчат по 500 евро от страната за покупки.

Съюзът на немските търговци на дребно упорства всеки жител на страната да получи ваучер за покупки на стойност 500 евро – и по този начин да се даде подтик на вътрешната търговия на дребно. Шефът на съюза Щефан Гент предлага тези пари да бъдат предоставени на работещите като добавки към заплатата, а пенсионерите да ги получат посредством пенсионните каси. Безработните на обществени помощи биха могли да вземат парите през бюрата по труда, а хората със свободни специалности и независимите бизнесмени – във тип на еднократна помощ.

Инициативата следва американския образец: държавното управление във Вашингтон раздаде чекове на стойност 1400 $ на всички американци с годишен приход под 80 000 $. Част от парите се чака да задвижат потреблението, което е най-важната опора на американската стопанска система.

Германците държат 1,73 трилиона евро " под дюшека "

Важно е да се знае още нещо. Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкоз неналичието на средства, колкото несигурността, провокирана от пандемията. Хората просто се боят от неизвестността в бъдеще и от загубата на работното място, заради което натрупат пари в брой. И към този момент държат в сметките си доста повече пари „ за черни дни ", в сравнение с преди рецесията с ковид.

По данни на федералната емисионна банка Бундесбанк, за една година сред януари 2020-а и януари 2021-а частните инвестиции са се нараснали със 182 милиарда евро и са достигнали 1,73 трилиона. Предполага се даже, че наклонността ще продължи доникъде на годината. А защото банките съвсем не дават лихви, доста германци избират да съхраняват парите си у дома – „ под дюшека " или в домашния трезор.

100 милиарда евро свръхспестявания - харчете ги!

Хората не харчат освен заради страхове – просто и извършването на покупки към този момент стана мъчно. Експертите назовават това „ изблик на насилствена пестеливост ". То е ясно: през последните месеци германците нямаха доста благоприятни условия да харчат, ваканционните пътувания съвсем замряха, а и огромните поръчки бяха затруднени – да вземем за пример заради дефицита на контейнери, който продължава да основава проблеми с доставките от Далечния изток.

Междувременно към този момент може да се приказва безусловно за застой в потреблението. Институтът за стопански изследвания Ifo пресмята, че сега свръхспестяванията възлизат на 100 милиарда евро. Щом рецесията поотмине, жителите ще стартират още веднъж да харчат парите си, само че не е ясно какъв брой необятно ще развържат кесиите си. Икономистът Кристиан Нау не чака потреблението да се изстреля в Космоса.

Излишните банкомати

През пролетта на 2020-а година стартира трескаво изтегляне на пари от банкоматите, само че откакто се разбра, че парите в брой са задоволително, без значение от пандемия, трупането на пари в брой бързо отшумя. Днес германците теглят доста по-малко пари от банкоматите, в сравнение с преди рецесията с ковид. През последните 12 месеца търсенето на пари в брой от автоматите е спаднало със 75 %, постанова се даже да бъдат демонтирани непотребни банкомати.

Безналичното възнаграждение печели все по-голяма известност – от една страна по хигиенични аргументи, от друга тъй като във времената на пандемия се пазари от ден на ден през интернет. По преценки на Института за проучване на търговията RHI, в това време 60 % от покупките на дребно се правят по електронен път. Проучване на Бундесбанк свидетелства, че през 2020-а година единствено 60 % от транзакциите са били осъществени с пари в брой. Три години по-рано квотата беше 75 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР