Заради корона кризата, която е свила продажбите на превозни документи

...
Коментари Харесай

ЦГМ изостава с плащането на милиони по кредита си към ББР

Заради корона рецесията, която е свила продажбите на транспортни документи и платено паркиране, Центърът за градска подвижност (ЦГМ) в София няма да може да заплати отговорностите си към Българската банка за развиване. Общинското сдружение има два контракта за заеми - за 81 и за 15 млн. лева, като средствата са за разплащания на отговорности към транспортните оператори.

В отчет, импортиран в общинския съвет от ръководителите на транспортна комисия, на комисията по стопанска система и на комисията по финанси - Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ, написа, че " сдружението е в справедлива неспособност краткотрайно да извършва отговорностите си ". Затова те оферират ЦГМ да подписа спомагателен контракт за банков заем, с който да се освободи от заплащането на дължимите главници към март и април 2021 година, а неизплатените месечни вноски да се разделят към главниците на оставащите вноски след април.

Предложението беше признато през днешния ден единомислещо по време на съвещанието на финансова комисия.
Милиони надолу
За януари и февруари тази година паричните приходи на ЦГМ са с 8.83 млн. лева по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Постъпленията от продажба на транспортни документи (билети и карти) са се свили със 7 млн. лева до 15.6 млн. лева по отношение на януари и февруари 2020 година, или с близо една трета. Значително по-малко са и приходите от платено паркиране.

Въпреки понижените доходи разноските остават съвсем същите, защото градският превоз продължава да се движи и при по-малко пасажери. За първите два месеца на 2021 година сумата е 30.6 млн. лева с Данък добавена стойност, като до 18 март към транспортните компании действително са разплатени 16.13 млн. лева ЦГМ не е разплатило и 1.75 млн. лева за ноември и декември 2020 година, написа в отчета.

Допълнителни 2.28 млн. лева пък са нужни за изплащането на заплати, откакто общинският съвет е решил да ги усилва с 10% с всяка година до 2022 година " Във финансов аспект това значи нужда от обезпечаване на спомагателни 190 хиляди лева месечно ", се споделя в предлагането.
По време на пандемия градският превоз продължи да вози пасажери, като бяха разредени курсовете и известно време нямаше инспекции от контрольори за редовността на пасажерите. Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР