Заради катастрофата редица авиокомпании промениха маршрутите на полетите си над

...
Заради катастрофата редица авиокомпании промениха маршрутите на полетите си над
Коментари Харесай

Иран призна, че е свалил украинския самолет

Заради злополуката редица самолетни компании трансформираха маршрутите на полетите си над Иран и Ирак.

Веднага след злополуката имаше подозрения, че ракета е предизвикала рухването на самолета. След като няколко дни отхвърляше, Иран призна, че е свалил украинския аероплан след излитането му от летището в Техеран. При злополуката починаха 176 души, а тя стана единствено няколко часа откакто Иран нанесе ракетен удар против две бази с американски военни в Ирак.

В четвъртък Канада и Съединени американски щати оповестиха, че най-вероятно самолетът е бил свален от иранска ракета. В събота рано сутринта Техеран удостовери тази информация. Това е станало поради човешка неточност, тъй като самолетът е помислен за " вражеска цел ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Грешката – поради Съединени американски щати

Самолетът на Украинските интернационалните авиолинии се е доближил до обект на иранската Революционна армия, която има огромна власт в Иран. Нейното отделение за външни интервенции " Ал Кудс " оглавяваше убитият при американски въздушен удар Касем Солеймани предишния петък.

Изявление на военните, прочетено по държавната иранска телевизия, свързва случая с нарасналото напрежение сред Съединени американски щати и Иран след убийството на Солеймани. Заради това иранската войска била " в най-висока степен на подготвеност ", по тази причина и се стигнало до удара против полета, " поради човешка неточност и непреднамерено ".
След иранското самопризнание остават въпроси - да вземем за пример за какво управляващите не са забранили полети по време на военна интервенция и не са ли знаели маршрутите на гражданските полети.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разяснява в Twitter, че злополуката в Техеран е породена от човешка неточност и " американския авантюризъм ". Според пресслужбата на президента Ханас Рохани Иран надълбоко съжалява, за " непростимата неточност " и отговорните за нея ще понесат отговорност. " Необходимо е да се вземат ограничения за премахване на слабостите в системата за противовъздушна защита на Иран, с цел да не се повтори още веднъж сходна покруса ", се споделя в изказването на Рохани.

Комуникацията със самолета за Киев е спряла две минути след политане. На борда са били жители на разнообразни страни, множеството иранци и канадци (съответно 82-ма и 57 души), както и 11 украинци, жители на Швеция, Англия, Афганистан и Германия. За множеството Киев е била директна спирка на път за Канада.

Първоначално Техеран отхвърляше

Иранският авиационен регулатор отхвърляше ракетен удар да е довел до злополуката. След известията на западни водачи и служби и след идване на специалисти от Украйна (която сведе версиите в следствието си до ракетен удар и тероризъм) Техеран предизвести, че разчитането на черната кутия и установяването какво се е случило може да отнеме повече от месец.

Иран дефинира изказванията на Съединени американски щати и Канада, че ракета е свалила самолета, като психическа война против страната. " Всички тези отчети са просто психическа война против Иран. Всички страни, които са имали жители в самолета, могат да изпратят свои представители. Каним и представители на Boeing да ни оказват помощ с следствието на черната кутия ", разяснява ден по-рано Али Рабиеи, представител на иранското държавно управление.
Сега известията за човешка неточност бяха показани като предварителни резултати от следствието, което организира страната.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че страната му желае изцяло следствие на случая, опрощение " цялостно признание на виновността " и отплата, както и всички отговорни да бъдат осъдени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР