Заради Covid кризата производството на текстил и облекло в страната

...
Заради Covid кризата производството на текстил и облекло в страната
Коментари Харесай

Производители на текстил искат държавата да помогне на сектора с поръчки

Заради Covid рецесията производството на текстил и облекло в страната отбелязва спад с 15% спрямо 2019 година.

90 на 100 от българските производители са експортно насочени и търпят най-тежките последици от пандемията. Това настояват от сектора и упорстват страната да подкрепи бранша с поръчки.

Огромната част от българските текстилни предприятия работят с сътрудници в Германия, Франция и Италия, които са измежду най тежко засегнатите от рецесията. Резултатът съгласно Миглена Христова, притежател на русенска компания в бранша:

-  „ Преди година бяха затворени заводи и магазини, затвориха и комерсиалните центрове. Точно тогава ние от бранша изнасяхме подготвена лятна продукция, която не се продаде ".

Така спадът в поръчките и цените през предходната година е към 30 %, пресмятат в района Заради удара на рецесията от сектора настояха за повече държавни поръчки.

„ Българските  текстилни предприятия бързо се преориентираха в произвеждане на маски и защитни дрехи, с цел да отговорят на потребностите на  обществото в този миг. Това краткотрайно решение обаче към този момент е извънредно незадоволително, с цел да действа цялостен бранш от стопанската система, изключително по отношение на последните трендове в Европа и възможната възбрана на използването на текстилни маски “, споделя изпълнителният шеф на браншовата асоциация Йордан Беловодски.

Традиционният за страната ни бранш образува 11 % от износа или към 4 милиарда лв. годишно и основава 12 процента  от добавената стойност в промишлеността.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР