Заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември ще

...
Заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември ще
Коментари Харесай

Отварят ясли и детски градини от 14 декември

Заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември ще издам до края на тази седмица, разгласи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на приемането на контракта за 20 нови оборудвани коли за спешна помощ за Центровете за незабавна здравна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, съобщи Дарик.

„ Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. Ако продължат по този начин трендовете до края на седмицата, те от понеделник ще отворят “, добави той.

По думите му в случай че в четвъртък вечерта данните демонстрират ясна и отчетлива наклонност, в петък ще има заповед единствено за яслите и детските градини, само че без учебните заведения.

Във връзка с отхлабването на ограниченията след 21 декември, здравният министър изясни, че се наблюдават над 17 са индикатори. " Много е значимо какъв ще е процентът на позитивните проби, какво ще е цифрата на лекуващите се в отделенията, значимо е по какъв начин върви броят на умрелите. “, изясни проф. Ангелов.

Работи се по въпроса за приравняването на антигените проби с PCR тестванията, сподели още здравният министър. От думите му стана ясно, че множеството специалисти считат, че това би трябвало да се случи.

„ Очаквам да ми дадат изрично мнение най-късно другата седмица. Няма изрично мнение на Европейски Съюз, което да приравнява тестванията. Наблюдава се наклонност за понижаване на заболелите и понижаване на натиска на лечебните заведения. До края на седмицата ще се издаде новата заповед, касаеща отварянето на детските градини. Ако по този начин вървят трендовете в петък ще има ясна заповед за яслите и детските градини “, посочи той.

Столичната община е подготвена да отвори детските градини и яслите на 14 декември, сподели преди този момент кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира строителните действия по разширение на детска градина " Слънчо " във Владая, където за първи път ще има и яслена група.

" Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при съблюдаване на всички ограничения, при съблюдаване опцията на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на държавното управление ", сподели още Фандъкова.

Кметът добави, че градините ще бъдат в допълнение дезинфекцирани, както и че през почивните дни постройките ще бъдат отоплени, защото през времето когато не са посещавани, отоплението е било понижено или изключено.

" В подготвеност сме, в случай че има такова решение. В същото време обаче останалите ограничения би следвало да останат, тъй като София към момента е в алената зона. Не би трябвало да се успокояваме. Факт е, че има задържане от много време на новозаразените, има даже равномерен спад, само че това, което ние следим, е броят на приетите в болница. Той се задържа на едно високо равнище, броят на болните на интензивно лекуване се задържа висок. Трябва да дадем опция на лечебните заведения да ни лекуват ", съобщи Фандъкова.

Тя разгласи също по този начин, че във връзка днешния студентски празник ще бъдат осъществени инспекции както и ще се следи да не се позволява скупчване в огромните хранителни магазини.

„ И сега сътрудниците са на терен. Столичният инспекторат дружно с общинска полиция и чиновници на районните ръководства ревизират най-много огромните търговски обекти както хранителни, по този начин и нехранителни магазини. Проверяват се по няколко пъти един обект, с цел да не се провиснал след първата инспекция и да спре контролът. В същото време Столична дирекция на вътрешните работи прави инспекции и за нерегламентирана работа на търговски обекти ", уточни тя и посочи, че това се прави за да не се позволява скупчване и нарушение на ограниченията.

Контролът ще продължи и по време на Коледните и Новогодишни празници, добави още столичният кмет и изясни, че при инспекциите постоянно участват и служители на реда.

„ В понеделник екипи на инспектората и общинска полиция са създали инспекции на 14 магазина и има формирани 5 акта. Актове се сформират, санкции се постановат както за неносене на маски, по този начин и за нарушавания от страна на търговците ", изясни Фандъкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР