Заповедите, които здравният министър Кирил Ананиев издава във връзка с

...
Заповедите, които здравният министър Кирил Ананиев издава във връзка с
Коментари Харесай

Заповедите на Ананиев могат да се обжалват, но не съвсем

Заповедите, които здравният министър Кирил Ананиев издава по отношение на изключителното състояние, на процедура не могат да бъдат обжалвани сега. Причината е, че въпреки и обжалването да е възможно, законът за изключителното състояние регламентира, че периодите за администрацията стопират да текат. А с цел да бъде формирано дело против заповед на министъра, първо преписката би трябвало да бъде окомплектована от ведомството му.

Всички заповеди, които Ананиев издаде от началото на изключителното състояние, са обжалвани. Това обясниха пред " Сега " от Върховния административен съд. Рекорд е сложила заповедта за наложителното носене на маски. Макар и да работи броени часове, против нея в съда са постъпили над 120 тъжби.

Проблемът със периодите за администрацията е подложен от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков по време на съвещанието на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет във вторник. Правосъдният министър Данаил Кирилов е уверил, че той ще бъде прегледат от правната комисия на Народното събрание. Не е ясно обаче по кое време ще стане това. Късно във вторник се разбра, че депутатът Хасан Адемов е инфектиран с ковид и сега е неразбираемо по какъв начин ще продължи да работи Народното събрание

Съдийската гилдия реши във вторник да включи и делата срещу неоснователни дейности и бездействия на администрацията по Глава 15 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в листата с производствата, които ще се гледат по време на изключителното състояние. Засега решения по каузи няма да се афишират, заяви lex.bg. Даниела Марчева изясни, че всички дейности на администрацията при изключително състояние би трябвало да са предмет на обжалване и разглеждане. Боян Магдалинчев даде и образец: " Представете си, че пред дома ви застане служител на реда и каже, че не ви позволява до жилището ви, тъй като по този начин му разпоредили. Точно в такава догадка може да атакуваш непосредствено в съда това деяние на длъжностно лице ".

Съветът реши още, че свидетелствата за съдимост ще се издават и на гише в съдилищата. В Софийския областен съд, където се издават към 500 свидетелства на ден, службата работи с обикновено работно време, споделиха за " Сега " от съда.

Задава се проблем с решенията по делата

Проблем се задава поради отхвърли на Съдийската гилдия да анулира решението си, че по време на изключителното състояние не се обявяват решенията по каузи. За това упорстваха доста юристи, жители и ЧЕЗ. В писмо до съвета от електроразпределителното сдружение изясняват, че чакат решенията по над 200 каузи. От ЧЕЗ показват, че след тяхното оповестяване ще имат 14 дни да изготвят тъжби, което ще е непостижимо за юристите им.

Висшият адвокатски съвет на собствен ред предложи на Висш съдебен съвет да се афишират най-малко окончателните и необжалваеми актове. Съветът обаче остана неотстъпчив с аргумента, че целта на мярката за възбрана за оповестяване на актове е да се избегне скупчването на хора. Олга Керелска предложи да се сътвори работна група, която да приготви няколко разновидността кои актове да се афишират. Тя сподели, че необявяването на решенията ще затрудни освен страните по каузи, само че и самите съдилища, които след изключителното състояние ще би трябвало да разгласяват голям брой решения.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов, който беше поканен да участва виртуално на съвещанието, както и останалите членове на съвета, съобщи, че няма спънка актовете да се афишират. Още повече, че със закона за изключителното състояние за страните са спрени периодите за обжалване.

Боян Новански го репликира с въпроса кому е нужно оповестяването на решенията, на което Кирилов съобщи: „ На страните, с цел да се приготвят, а съдиите да си изчистят делата, които не са написали “. И добави: „ Ако съставът желае да си разгласи акта, в случай че няма свръхголям проблем написаното да доближи до деловодството или до осведомителната система, не виждам спънка да се разгласи актът, а страната да има целия този интервал да провежда отбраната “.

Чолаков даже изрече мнение, че законът пречи въобще съдилищата да работят.

Лозан Панов подреди Върховен касационен съд да афишира решения

Върховният касационен съд (ВКС) ще образува каузи по книжата, постъпили от началото на изключителното състояние до през днешния ден и ще стартира да афишира решенията си. Това подреди ръководителят на съда Лозан Панов. В заповедта му се споделя " да бъде основана нужната организация за формиране на касационни производства по постъпили във Върховен касационен съд бумаги от 13 март 2020 година до 1 април 2020 година, както и за оповестяване на постановените правосъдни актове по цивилен, търговски и наказателни каузи, при вземане предвид на въведените ограничаващи ограничения за сигурност ". За книжата, които се внасят занапред в съда, ще се взема решение след края на изключителното състояние, който към този момент е 13 април.

Съдът би трябвало да управлява законите за изключителното положение 

Прилагането на законите за изключително състояние би трябвало да бъде деликатно следено от правосъдната система, се споделя в обръщение на Хосе Матос, вицепрезидент на Международната асоциация на съдиите и президент на Европейската асоциация на съдиите.  " Тези изключителни решения ще се конфронтират с естествените правила на демократичното ръководство, правата на индивида и върховенството на закона. Във всички страни, които решат да ползват ограничавания на конституционния ред, неизбежно ще се появи рискът от подкопаване на ролята на правосъдната система ", добавя Матос. Според него държавните управления не би трябвало да се изкушават да възприемат актуалната рецесия като опция да подценен главната роля на самостоятелните съдилища като пазители на правата на индивида и гражданските свободи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР