Започват проверки в цялата страна на небанковите финансови институции за

...
Започват проверки в цялата страна на небанковите финансови институции за
Коментари Харесай

Договорите за бързите кредити пълни със заробващи клаузи

Започват инспекции в цялата страна на небанковите финансови институции за добросъвестното ценене на правата на потребителите по подписани контракти за бързи заеми. Това стана ясно от думите на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. 
Екипи на Комисията за отбрана на потребителите стартират инспекции на място в офисите на компаниите за лесни пари.
През последните месеци КЗП извърши прелиминарен обзор на договорите и счетоводните документи на фирмите, опериращи у нас. Той демонстрира съществуване на съществени нарушавания, включително нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския заем, които изкривяват пазара.
Повод за инспекциите са и голям брой сигнали за неразбираеми или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и други В предишното е юридически опит казусът да се реши посредством нов закон. Експертният разбор обаче демонстрира, че в основата на казуса са неналичието на надзор и предварителна защита. Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на контракта от двете страни действително е налице законно съображение за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.
Затова съществена цел на инспекциите е премахване на всички сходни противозаконни практики, с цел да бъдат правата на клиентите оптимално предпазени, споделиха от икономическото министерство. Ще се цели и реализиране на по-добра осведоменост и гаранции за потребителите на бързи заеми. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР