Започващата от днес седмица се нарича страстна заради припомнянето на

...
Започващата от днес седмица се нарича страстна заради припомнянето на
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица, днес е Велики понеделник

Започващата от през днешния ден седмица се назовава " буйна " поради припомнянето на страданията и кръстната гибел на Иисус Христос ( " пристрастеност " е старинна българска дума за страдание). Поради величието на тези събития седмицата и дните в нея се назовават също " велики ".
През тези дни се напомнят събитията от последните земни дни на Спасителя Иисус Христос.
" През тази седмица във всеки един ден посредством богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите, посредством евангелски четива, посредством песнопения ставаме очевидци на едно или друго събитие от земния живот на Христос ", сподели Врачанският митрополит Григорий пред БНР.
Страстната седмица е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос - неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.
" Седмицата на страданията " стартира с тържественото му влизане в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик. Тя е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Възкресение.
Днес на Велики понеделник църковните служби напомнят по какъв начин Спасителят е изгонил търговците от храма и по-късно е заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не е давало плодове - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.
Велики понеделник е отдаден на старозаветния Йосиф, наименуван Прекрасни, който като Христос потърпевш почтен поради злоба.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР