Започва записването на пациенти в САЩ за първите изпитания за

...
Започва записването на пациенти в САЩ за първите изпитания за
Коментари Харесай

В САЩ започват изпитания за генно редактиране на наследствена слепота

Започва записването на пациенти в Съединени американски щати за първите тествания за генно редактиране в тялото с технологията CRISPR за да бъде излекувана наследствена форма на слепота, заяви Асошиейтед прес.

Хората с това заболяване имат здрави очи, само че им липсва ген, който преобразува светлината в мозъчни сигнали, осигуряващи зрението. Затова те виждат единствено ярка светлина и размазани форми, като могат напълно да ослепеят.

Експерименталното лекуване ще внесе здрава версия на изчезналия ген, като се употребява технологията CRISPR за редактиране на ДНК на съответно място. Лечението е еднократно, като ще промени трайно рождената ДНК на пациента.

Изпитанията ще бъдат осъществени от две компании – " Едитас медисин " и " Алерган " на няколко места в Съединени американски щати, в това число и масачузетската университетска офталмологична болница в Бостън. В тях ще вземат участие 18 пациенти, възрастни и деца.

Генното редактиране след раждането е напълно друго от редактирането на ДНК на ембриони при зачеването, при което измененията се предават по завещание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР