Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на

...
Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на
Коментари Харесай

Подготвя се инвестиционна карта за реиндустриализация на България

Започва работа по основаването на капиталова карта за реиндустриализация на България, която ще е основана на суровините, добивани в страната.

За това се договориха министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара.

По думите на Никола Стоянов, България разполага с огромни количества подземни благосъстояния, които все още се употребяват напълно за експорт и това са пропуснати изгоди за българската стопанска система.

„ Страната ни би трябвало да спре да бъде донор на първични материали за развитите стопански системи и по тази причина нашата цел е да притеглим вложители, употребяващи нашите запаси, допустимо най-близо до тях “, съобщи министър Стоянов.

Той добави, че от една страна това ще понижи транспортните разноски на фирмите, а от друга - добавената стойност от тази промишленост ще остава в България.

„ Чрез развиване на индустриални зони наоколо до огромните залежи на подземни благосъстояния и задоволително атрактивни условия за вложения в тях, имаме всички шансове да притеглим стратегически вложители и да събудим индустриалния развой у нас. Това е гаранция за стопански напредък и увеличение на приходите на популацията в цели райони “, изясни икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара обявиха, че приветстват този метод и ще окажат цялостно подпомагане за неговата реализация. Предстои от Камарата да дават настоящи данни за правенето на капиталовата карта, която ще съдържа опциите за съответни производства по райони в страната, избрани въз основата на съществуващите първични материали.

Тя ще бъде показана на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат основна роля за представянето ѝ пред задграничния бизнес. Ще бъдат разпознати основните предприятия във всеки бранш по света, употребяващи първични материали, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани капиталовите благоприятни условия у нас.

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически миг, когато редица европейски индустриални компании срещат съществени компликации и търсят нови местоположения.

Благодарение на обезпечените енергийни доставки, страната ни се трансформира в доста атрактивна дестинация за вложения.

От страна на Българската минно-геоложка камара присъединяване в срещата взеха ръководителят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният шеф Иван Митев.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР