Започва прием на проекти по (2014-2020г.) за подкрепа на местните

...
Започва прием на проекти по (2014-2020г.) за подкрепа на местните
Коментари Харесай

С милиони левове безвъзмездна помощ правят местни фермерски пазари

Започва банкет на планове по (2014-2020г.) за поддръжка на локалните и късите вериги на доставка. Безвъзмездната по процедурата е 13 690 600 лева, оповестиха от земеделското министерство, представени от.
По нея ще се подкрепят основаването, организацията, укрепването и популяризирането на локалните пазари и късите вериги на доставка посредством съдействие сред участниците в тях. По този метод потребителите ще имат опция да купуват артикули непосредствено от производителите.
 „ От българско, по-българско за нашата софра “ събра производители в Добрич „ От българско, по-българско за нашата софра “ събра производители в Добрич
Производители от страната показват през днешния ден своята продукция в Добрич в границите на фестивала „ От българско, по-българско за нашата...
За “местни пазари ” се считат тези, които са в радиус 75 км от стопанството на генезис на храната. В този регион би трябвало да се реализира както преработката на продукта, по този начин и продажбата му на крайния консуматор. В “къса верига на доставки ” пък вземат участие стеснен брой стопански оператори, които са поели ангажимент да си сътрудничат. Те би трябвало да са отдадени на локалното икономическо развиване и околните териториални и обществени връзки сред производители, преработватели и консуматори.
Допустимите претенденти по процедурата са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или сдружения, учредени по Закона за отговорностите и договорите. Те би трябвало да показват групов план за съдействие за създаване и развиване на локален пазар или къса верига.
Максималният размер на дотацията за един план е 977 600 лева, а минималният - 15 хиляди лева
Крайният период за подаване на планови оферти е 1 февруари.
Разрешава се директната продажба на краен клиент на до 2 тона домати, краставици, корнишони или моркови годишно, планува пък разпоредба за директни доставки на дребни количества първоначални артикули от растителен генезис, Тя е пусната за публично разискване до 30 ноември.
 Над 2 милиарда лева са изплатени по програмата за развиване на селските региони Над 2 милиарда лева са изплатени по програмата за развиване на селските региони
Над 2 милиарда лева са средствата, изплатени по програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 и директни заплащания през 2018 година...
Целта на наредбата е при облекчени условия да могат да продават законно и по-дребни стопани, които не са регистрирани като аграрни производители по разпоредба №3.
Стоката обаче би трябвало да дава отговор на условията за сигурност и качество. Забранява се предлагането на продукция с очевидно гниене. Картофите пък би трябвало да са цели, без замърсяване от почвата и повреди от вредители. За тях позволеното количество е до 2,2 тона годишно. Ако картофите се продават насипно, би трябвало да има табелка с информация за производителя, датата и мястото на добива.
И към дребните стопани има условие да са минали предварителни и периодически медицински прегледи, които се изискват за всички, които създават или търгуват с храни. Те би трябвало да водят записи, в които да има типа на продукта, създаденото количество, какъв брой е доставено до крайния консуматор, дата на добива и доставката и други
Директната доставка на дребни количества растителни артикули може да става в административната област, от която е стопанинът, и всички прилежащи на нея. Стоката се съпровожда с декларация за сходство.
При плодовете позволеното годишно количество за директна доставка е до 2 т дини, 1,1 т ябълки, 1 т праскови, 700 кг кайсии, 650 кг ягоди, 600 кг череши, 400 кг малини, 150 кг орехи и едвам 50 кг лешници. Поизводителите на зрял боб могат да продават на крайни консуматори по 150 кг на година, а на леща - 130 кг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР