Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд

...
Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд
Коментари Харесай

Проекти на работодатели през 2023 г. ще получат до 100 000 лв.

Започва набирането на планове на работодатели за съфинансиране по Фонд " Условия на труд “ (ФУТ) на Министерството на труда и обществената политика през 2023 година Ще се отпускат средства за подобряването на изискванията на труд в предприятията и за развиването на действия по диагностика на професионалните заболявания. Това стана ясно след днешното съвещание на Националния съвет по условия на труд и Управителния съвет на фонда, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Максималният размер на средствата, които се обезпечават от Фонд " Условия на труд “, е до 30 на 100 от утвърдените и фактически осъществени разноски за осъществяване на плана, само че не повече от 100 000 лв.. Целта е посредством тяхното осъществяване да се подобрят микроклиматът, електро и пожарната сигурност, техническата сигурност на работно съоръжение и санитарно-битовите условия в предприятията, както и да се намалят равнищата на прахуляк, звук, трептения, нездравословни лъчения и рискови химични субстанции.

Проекти се одобряват всеки работен ден в деловодството на ФУТ. Всички детайлности и условия за кандидатстване могат да се получат на формалната интернет страница на фонда: https://www.mlsp.government.bg/dokumenti-za-kandidatstvane.

През 2022 година ФУТ е съфинансирал осъществяването на плановете в 53 предприятия, с които са усъвършенствани изискванията на труд на 4260 работещи и е увеличена мотивацията им. В част от предприятията са обхванати сред 80% и 100% от личния състав. Сред положителните практики по плановете са внедряване на климатични и вентилационни системи, създаване на преградни стени, реорганизация и създаване на местни аспирационни уредби над източника на обособяване на прахуляк или рискови химични субстанции. С осъществяването на плановете е усъвършенствано осветлението на работните места и е понижена заплахата от трудови злополуки.

Чрез дейностите по диагностика на професионалните заболявания е засилена предварителната защита и е усъвършенствана културата на здравето и сигурността в предприятията, понижени са професионалните и здравните опасности на работното място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР