Започва делото срещу швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни

...
Започва делото срещу швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни
Коментари Харесай

Швейцария съди търговец на диаманти за пране на мафиотски пари

Започва делото против швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни по обвинявания, че той умишлено е купил диаманти на стойност 750 хиляди щ. $ от името на италиански престъпни субекти, с цел да им помогне да изперат парите от данъчни измами в размер на 35 млн. $. 

Лицето С., чието цялостно име не се оповестява поради локалните правни рестрикции, би трябвало да е знаело, че употребяваните за покупката на камъните средства са свързани с италианска незаконна група, написа в обвинителния акт на прокуратурата, импортиран през януари. Те стимулират изказванието си с обстоятелството, че по време на покупките на камъните тримата съучастници от италианска страна към този момент са били упрекнати и наказани на затвор през 2011-а за потребление на скица за машинация с Данък добавена стойност, която е издавала подправени касови бонове.

Делото, наречено от прокурорите " Cambio Veloce " (в превод " Бърз продан " ) се води отвън Лугано -  италианско говорящият финансов център на Швейцария. Казусът хвърля светлина върху метода, по който престъпни субекти се ориентират към скъпоценни камъни и злато откакто по-стриктните условия " опознай клиента си " направиха швейцарските банки по-предпазливи при приемането огромни кешови колета. Това, от своя страна, докара до взрив на нерегулирания бизнес със сейфове и касети за предпазване на активи. 

Швейцарският курорт Лугано, който е на един час път с кола от Милано, забогатя през десетилетията когато бе употребен като център за предпазване на парите на италианците отвън личната им страна. Напоследък обаче градът последователно изпада в недружелюбност поради упоритата борба на италианските ласти с данъчните измами. Броят на банките в Тичино - швейцарският кантон, в който публично се приказва италиански, е паднал с повече от 40% през последните 15 години.  

Адвокатът на обвинения С. съобщи, че ще желае клиента му да бъде приет за почтен. 

Наказанията по швейцарското законодателство са много по-леки съгласно стандартите на ред други западни страни, само че Берн последователно втърдява позицията си във връзка с прането на пари, поради насъбраните в страната офшорни активи за над 2 трлн. щ. $. Пропускът за попречване на пране на пари поради повърхностно отношение към престъпни субекти се санкционира със затвор до една година. Лицето С. обаче е упрекнато и в интензивно присъединяване в прането на пари, което значи тригодишна затворническа присъда, в случай че бъде приет за отговорен.

Обвиняемият е купил диамантите посредством израелска диамантена борса отвън Тел Авив, с цел да изпере противозаконните облаги на италианците, настояват швейцарските прокурори. С. е упрекнат и в продажбата на 10 кг злато без задоволително задълбочена инспекция на купувача или надлежна оторизация от финансовия регулатор на Швейцария.

Съдебните съвещания стартират на 20 май и ще продължат два дни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР