Започва делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

...
Започва делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу шефката на Фармацевтичния съюз

Започва делото против председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. То е за всяване на паника по време на изключителното състояние, оповестено поради обстановката с ковид.

Прокуратурата предложи Асенова да бъде освободена от наказателна отговорност и единствено да бъде санкционирана поради чистото ѝ правосъдно минало.

Шефката на фармацевтичния съюз беше упрекната при започване на април - ден след нейни изявленията по „ Хоризонт “ и Българската национална телевизия. В тях тя предизвестява за възможен дефицит на медикаменти поради всеобщото презапасяване, предизвикано от пандемията от ковид.

Според прокуратурата с думите тя е всяла суматоха и паника у жителите.

Държавното обвиняване се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който планува затвор до 2 години  за този, който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника.

На Стоименова беше избрана парична гаранция от 20 000 лв., която Софийският областен съд анулира с претекст, че е прекалено тежка и поради публичното и фамилното ѝ състояние и неналичието на заплаха да извърши друго закононарушение.

След няколкомесечно разследване  с сходни претекстове Софийската районна прокуратурата се отхвърли да търси наказателна отговорност на Стоименова, тъй че, в случай че бъде приета за отговорна, най-вече тя да бъде санкционирана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР