Започва четвъртото издание на традиционната Панорама на италианското планинарско кино

...
Започва четвъртото издание на традиционната Панорама на италианското планинарско кино
Коментари Харесай

Панорама на италианското планинарско кино

Започва четвъртото издание на обичайна Панорама на италианското планинарско кино „ Истории от планината “ в цели 5 кино вечери. 

От 7 до 11 февруари, 19.00 ч. в Дома на киното феновете имат опцията да гледат 12 италиански кино лентата – едни от най-хубавите заглавия на тематика планини и природа. Лентите са с награди от международните кинофестивали (включително и от Международния Банско филм фест) и са сред игралното и документалното кино. 

В програмата са селектирани 12 истории за достиженията на италианската планинарска школа, снимани на извънредно мъчно налични места. Една кино разходка през Доломитите до Андите и Ел Капитан. 

Автори са извънредно режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали огромна част от международната планинарска и приключенска просвета. Някои от тях са били публични посетители в България на интернационалния Банско филм фест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Симон Меснер, Матео каузи Бордела и други – същински митове от планинарската просвета, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите и Аляска.



Панорамата започва с документален филм за едно извънредно място в сърцето на Европа – прохода Стелвио. Едноименният хладилник е голяма атракция за феновете на алпийските ски през лятото. А пътят през превала е неповторимо инженерно оборудване, издигнато през 1825 година от Австро-Унгарската империя, сцена на най-напрегнатите борби в колоездачната обиколка на Италия – Джиро д’ Италия, още от времето на именитите Фаусто Копи и Джино Бартали през 50-те години на ХХ век.

Събитието е част от целогодишната стратегия на Банско филм фест за разпространение на планинарската просвета, взаимно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Чуйте диалога с  Наталия Петрова от уредниците от Банско филм фест.

Снимки – Банско филм фест
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР