Започва активният сезон по противоградовазащита с ракетен способ, съобщават от

...
Започва активният сезон по противоградовазащита с ракетен способ, съобщават от
Коментари Харесай

Стартира тазгодишният сезон за борба с градушките

Започва интензивният сезон по противоградовазащита с ракетен прийом , оповестяват от Изпълнителна организация " Борба с градушките " (ИАБГ). Борбата с градушките ще се реализира над територия от към 22 млн. дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

За осъществяване на задачата ИАБГ разполага с 12 416 противоградови ракети . От бюджета на организацията са планувани и средства за закупуването на спомагателни ракети, в случай че събитията го постановат.

От ИАБГ осведомят, че личния състав е в подготвеност. Във всяка районна дирекция са извършени курсове за образование на нови стрелци, както и опреснителни курсове за чиновниците, които към този момент имат добита подготовка. Съставите на дежурните екипи на ракетните площадки са попълнени. С началото на дейния сезон, чиновниците стартират да дават денонощни наряди. На командните пунктове и ракетните площадки всекидневно се организират тренировки, споделят още от ИАБГ.

Предвидено е през тази година към 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат предпазени посредством самолетен прийом . Към момента тече процедура по реда на Закона за публичните поръчки (ЗОП). В случай че бъде обезпечено финансиране, предстоящата най-ранна дата за начало на дейностите по противоградовата отбрана посредством самолетен прийом е към средата на месец май, споделят от организацията.

През тазгодишния деен сезон ще се обезпечава радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със програмен продукт IRIS на " VAISALA ". Денонощно, метеорологична радарна информация се предава на разнообразни държавни институции.

Интернет консуматори могат да следят метеорологичната конюнктура на база радарна отражаемост на страницата на Агенцията.
 Отпускат 15 млн. лв. за стопани потърпевши при градушки
Отпускат 15 млн. лв. за стопани потърпевши при градушки

Това бе утвърдено от правителството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР