Започнатото на практика незаконно изграждане на останалите части на автомагистрала

...
Започнатото на практика незаконно изграждане на останалите части на автомагистрала
Коментари Харесай

Узаконяват участъците от Хемус без проект

Започнатото на процедура нелегално създаване на останалите елементи на автомагистрала " Хемус ", както и на доста друга държавна и общинска инфраструктура, строена с обществени средства - мрежи, язовири, ще бъде узаконено. Това ще става откакто възложителят подаде в Дирекция " Национален строителен надзор " документите, липсвали при започването на градежа. Срокът е 3 месеца откакто подготвените  ремонти в Закона за устройство на територията влязат в действие. Това планува план, оповестен за публично разискване.
Проектът беше обещан от районния министър Андрей Цеков още при встъпването му в служба през юни, като тогава той сподели, че няма различен метод издигнатото въпреки всичко да остане - то или би трябвало да се събори, или да стои като монумент.
Промените в закона плануват органите на ДНСК в този момент да обходят всички стартирани градежи, които са били възможни по закон все още на старта си, само че за тях не са били издадени строителни бумаги. Специалистите би трябвало да създадат снимане и да изготвят строителните разрешителни, а там, където градежите са към този момент приключени - да издадат актове за употребата им, в случай че всичко останало е наред. Строежите, които не са декларирани за легализиране, ще бъдат съборени, плануват поправките.
Специално за новите сектори на " Хемус ", чието строителство стартира още през 2019-2020 година по прословутите инхаус контракти, без да са имали механически план и издадени разрешителни, ДНСК издаде актове на нелегално строителство. Фирмите, които бяха получили предплатени средства и бяха почнали някакви действия, до една апелираха актовете и предишния месец се разбра, че всеобщо са почнали да печелят делата.
В претекстовете към плана е написано, че неналичието на правна уредба, която да узаконява сходни градежи, пречи те да бъдат приключени и въведени в употреба. В същото време премахването им е нецелесъобразно и стопански голословно, защото те са предопределени за облекчаване на публични потребности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР