Започналият ремонт на фигурата на лъва от северната фасада на

...
Започналият ремонт на фигурата на лъва от северната фасада на
Коментари Харесай

Ремонт коригира данни за паметника на Шипка

Започналият ремонт на фигурата на лъва от северната фасада на Паметника на свободата на в. Шипка е коригирал някои данни за солидната статуя. " Досега се смяташе, че тя тежи към 28 тона, а действително се оказа, че е  около два пъти по-лека -  около 15 тона ". Това разкрива шефът на Националния паметник-музей " Шипка - Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов в изявление за електронния уебсайт zakazanlak. Освен това до момента се е считало, че лъвът е съединен от 28 обособени елементи, а в действителност той е бил съединен от общо 53 части. Реставраторите щели да изготвят цялостен паспорт на фигурата, в която ще бъдат разказани всички осъществени в този момент действия, какъв брой тежи, скица на носещата структура, снимков материал и така нататък Този паспорт ще бъде прибавен към досието на Паметника на Свободата, което се съхранява в Националния институт за недвижимо културно завещание. 
 Според експертите фигурата на  лъва е градивно здрава, т.е. носещата структурата, върху която той е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен – също. За чест на основателите му корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това реставрацията вървяла малко по-бързо от в началото плануваните периоди. 
" Съгласно контракта, който сме подписали, ремонтът би трябвало да завърши до 1 септември, в това число ", показва доктор Ангелов. Имало възможност обаче реставраторите да приключат работа и по-рано - за обичайните тържества за Шипченската епопея в края на август.
  Ремонтът, който ще коства 111 хиляди лева е напълно от дарения.
Фото - zakazanlak
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР