Започналите на 31 март протести в Хонконг срещу предложения закон

...
Започналите на 31 март протести в Хонконг срещу предложения закон
Коментари Харесай

Валутните спекулации в стил Сорос търпят провал

Започналите на 31 март митинги в Хонконг против оферти закон за екстрадиция не стихват lвече месеци наред и раздрусаха до основи специфичния административен регион на Китай. Всички опити на част от участниците в размириците да блокират финансовата система на града, чиято районна валута от 36 години е обвързана с щатската, имат съвсем неосезаем резултат.

Един консуматор на главния онлайн конгрес за полемики на протестиращите прикани преди няколко седмици жителите на територията към всеобщи кешови тегления и конвертиране на хонконгските долари в друга парична единица - примерно в зелени пари, с цел да вгорчат живота на локалните банкери и да получат отбрана, в случай че валутният ръб не издържи. Същият ден в обществената медия се появиха фотоси на купища пачки от банкноти, само че хонконгският $ завърши комерсиалната си сесия с незначителна низходяща смяна на котировката си към американския.

Действително, макар терзанията от затягащата се хватка на Пекин върху специфичния му административен регион, от мрачните стопански вероятности и предсказанията на вложителите за неизбежния завършек на валутния режим на районната парична единица, закрепеният й курс към щатския $ не демонстрира признаци да е позволил пробив. Или, както обобщава старши стратегът в "Стейт стрийт глоубъл маркетс " Бен Люк, "икономиката на Хонконг явно претърпява едни от най-тежките си времена, само че аз не считам, че закрепеният курс ще отпадне ".

На сходно мнение са и други негови сътрудници, в това число Криспин Одей - един от създателите на хеджинговия фонд Odey Asset Management. Той даже огласи рекомендацията си към търговците, които залагат против хонконгските пари и тя е да опитат нещо друго. Той акцентира, че сега има доста печеливши варианти, само че хонконгският $ не е сред тях. Шестдесетгодишният британец несъмнено има опит с валутата, против която е почнал да играе преди повече от две години и най-после се е отказал - в средата на 2018-а. Той обаче не е единственият несретник. Прочутият търгаш Джордж Сорос се е опитал - само че без триумф - да ликвидира закрепения курс на хонконгския към щатския $ по време на финансовата рецесия в Азия през 1998-а. Провалили са се и залозите на сътрудника му Бил Акман за трагичен напредък на хонконгската валута през 2011-а.

В момента хеджингови фондове от по-нова годишна продукция нападна паричната единица на Хонконг, съблазнени частично от антиправителствените митинг. Търговците чакат вълненията да провокират отлив на капитал, да тласнат нагоре лихвените проценти и да наложат отвод от досегашната валутна политика. Скептиците обаче оборват тезата им с претекст, че някогашната английска колония има и опция, и предпочитание да отбрани закрепения валутен курс, който паричните управляващи на района назовават "крайъгълен камък " на финансовата система на града.



Хонконгският $ е привързан с щатския през 1983-а при курс 7.8 хк. $ за един щатски $. Целта била да се спре скоростното обезценяване на свободно плаващата по това време азиатска валута, провокирано от договарянията сред Англия и Китай за бъдещето на Хонконг. От май 2005-а хонконгската валута получава право да плава в диапазона от 7.75 до 7.85 за един щ. $. Бордът де факто се ръководи от централната банка на района - HKMA (Hong Kong Monetary Authority), която обаче не организира независима парична политика както го вършат "Бенк ъф Инглънд " или Федералният запас. Вместо тях HKMA има обвързване да купува хонконгски долари против щатски, когато отливът на капитали качи цената на американските пари над 7.85 хк. $. Това ще остави банките с по-малко средства за краткосрочно кредитиране и ще увеличи задоволително лихвите, с цел да направи активите в хонконгски долари по-атрактивни и да докара до прилив на капитали,а оттова - до нарастване на валутния курс. При усилване на паричната единица на Хонконг към щатската HKMA подхваща дейности в противоположна посока.

Може би най-сериозното предизвикателство за валутния ръб се появи през 1998-а по време на азиатската финансова рецесия, когато Сорос, вдъхновен от сполучливите си бързи офанзиви против валутите на Тайланд и Малайзия, организира атака на два фронта - против паричната единица на Хонконг и против фондовия пазар на района. Тогава HKMA бе принудена да похарчи към 120 милиарда хклдолара (15.1 милиарда щ. долара), с цел да се отбрани против Сорос, а и още няколко други "къси продажби ", само че завоюва борбата. Последният по-значим опит за пропадане на борда пристигна през април 2019-а. Направи го един управител от Далас - господин Бас, прочул се с късите си продажби на финансови принадлежности на щатския жилищен пазар, тъкмо преди експлоадирането на последната международна финансова рецесия.

Последните офанзиви против валутния ръб на Хонконг съумяха само да смъкват паричната единица на региона наоколо до по-слабия завършек на диапазона (7.8464 хк. $ за един щ. $ в 14.55 ч. българско време на 29 август). Както и да усилят прогнозите за пробив до 7.90 през идващите 12 месеца.

Тези предвиждания са елементарно обясними. Икономиката на Хонконг е доведена до ръба на рецесията от упоритите митинги. Цените на акциите на локалните компании потъват, пазарът на парцели отслабва, а подозренията дали градът още може да извършва ролята на международен финансов център се множат. Мнозина, сред които и цитираният нагоре Бас, пък се притесняват, че Китай ще реализира военна намеса в територията. Това, съгласно Родерик, ще усили отлива на капитали и ще принуди HKMA да стартира да харчи запаси, с цел да отбрани валутния режим, което на собствен ред ще дръпне нагоре лихвените проценти

Поне до момента тези мрачни предсказания не се сбъдват. Чуждестранните запаси на Хонконг са нарастнали до рекордно висока стойност през юли, а агрегатният баланс на града - мярка за ликвидността на финансовата система - се резервира постоянен през последните месеци на митинги и то на нива, предполагащи ниски лихвени проценти. Междубанковата рента по едномесечните депозити в хонконгски долари (Hibor) е под 2%, против близо 20% в средата на 1998-а. Колкото до финансовия отлив - китайските вложители усилват вложенията си в града за 15-а поредна седмица.

Главният икономист на "Инвеско " - Джон Грийнуд, който предложи на държавното управление на Хонконг през 1983-а да прибегне до валутен ръб, акцентира, че валутните запаси на града от съвсем 450 милиарда щ. $ са изцяло задоволителни да покрият повече от два пъти целия размер на банкнотите в обращение, вложенията в локална валута на банките и запасите им в HKMA.

Все отново, анализаторите не се отхвърлят от предвижданията си за по-нататъшен напън против валутния ръб през идните месеци и изключително с наближаването на крайния период (2047 г.) на рамката "една страна, две системи ", която пази гражданските свободи и независимостта на правната система на Хонконг. Не липсват и спекулации за преправка на борда и фиксиране на хонконгския $ към китайския юан. HKMA обаче акцентира, че сходен преход не е вероятен преди да бъдат изпълнени някои условия, в това число юанът да стане изцяло конвертируем и да отпадне финансовия надзор.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР