Започнаха геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси

...
Започнаха геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси
Коментари Харесай

На това магично място в Родопите на 111 метра ще се извиси огромно българско знаме

Започнаха геопроучвателни сондажи на терена, на който ще се извиси 111-метровият стълб " Рожен “ за българското знаме в Родопите. Новият монумент на Обединението ще е на Роженските поляни на внушителната надморска височина от 1430 м.

Сондажите са на дълбочина до 24 метра от теренната повърхнина, откъдето със профилираната техника се вземат земни и скални проби. които ще бъдат изследвани в лаборатория за установяване на физико-механичните индикатори. Проучванията се управляват от професор доктор инж. Георги Франгов - ръководител на секция “Минно дело, геология и екология " в Камара на инженерите в капиталовото планиране, а на терен дейностите води геолога инж. Андрей Тахчийски.   Инженерно-геоложки отчет ще е подготвен в средата на януари и на негова база ще  се оразмери фундамента на пилона.

" На България й липсва монумент на Обединението, а няма по-подходящо място от Роженските поляни той да бъде повдигнат. Там е минавала граничната вадичка деляла България. Рожен е магично и енергийно място. Теренът е подаяние от мен и фондация “Наследство в бъдещето " на страната, която ще се грижи за стълб “Рожен ". А желанието ни е да го издигнем дружно с всички българи у нас и по света, с цел да бъде същински знак на обединяването ни и да ни даде подтик за религия и ново начало. Една родолюбива и патриотична идея, която ще ни сплоти като народ ", показа шефът на фондация “Наследство в бъдещето " Симеон Караколев.

Внушителният стълб " Рожен “ ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничният дирек ще е 55 тона. Знамето с повърхност от 1 110 кв.м., издигнато на 111 метра и ще символизира територията на България от 111 000 кв. км.

В основата на новия Паметник на Обединението ще бъде вградена капсула на времето за интервал от 111 години и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите генерации.

Родолюбивата самодейността за построяването на новия паметник на българщината в Родопите е на Фондация " Наследство в бъдещето “. Проектът се осъществя, посредством Национална дарителска акция " България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Каузата е подкрепена от видни общественици,  създатели, спортисти, учени, сполучливи представители на разнообразни специалности.

Пълна информация за Национална дарителска акция " България заслужава! “ може да се откри на www.pilon.rozhen.bg,  като през уеб страницата може да се направи и подаяние за идеята. Набраните средства, както и донорите – физически и юридически лица, се разгласяват ежеседмично.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР