Започнаха аварийни консервационни дейности по античните зидове и сводове на

...
Започнаха аварийни консервационни дейности по античните зидове и сводове на
Коментари Харесай

Започна укрепването на античната кула на Римските терми във Варна

Започнаха спешни консервационни действия по античните зидове и сводове на най-високата част от археологическия обект Римски терми, така наречен Римска кула, заяви основният организатор Ася Стефанова.

В рамките на отпуснатото финансиране ще бъдат осъществени редица профилирани консервационно-реставрационни действия, които включват премахване на растителността по зидовете; разглобяване на компрометирани елементи от мазилки и циментови запечатки; структурно подсилване на нестабилните участъци; бордиране, фугиране и изработка на нови запечатки; хидрофобизация на повърхностите; саниране на бетоновата подпорна колона и други

Очаква се дейностите да приключат до края на месец ноември.

Обектът към този момент от години е в плачевно положение и заплашва посетителите. От Регионалния исторически музей (РИМ) в морската столица отправяха няколко пъти молба към Общинския съвет и Община Варна за разпределяне на средства за аварийно-консервационни действия. До същинското разпределяне на средства обаче минаха към две години. Отделените средства са 92 000 лв..

Преди месец за Moreto.net шефът на музея разяснява, че са голям брой местата в Римски терми, с изключение на кулата, които се нуждаят от грижа и подсилване, само че средства за тях няма. Комбинираната благосъстоятелност върху парцела сред музея, страната и частни лица прави невероятно създаването на планове и кандидатстването за финансирането им.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР