Започна тазгодишната археологическа кампания на свещения скален град Перперикон край

...
Започна тазгодишната археологическа кампания на свещения скален град Перперикон край
Коментари Харесай

Начало на археологическия сезон Перперикон 2023“: Търси се неизвестен храм, свързан с езически кървави жертвоприношения

Започна тазгодишната археологическа акция на свещения скален град Перперикон край Кърджали. Както и през предходната година страната абдикира и отхвърли финансирането на този най-известен археологически обект по българските земи. Както се знае, Перперикон е перлата на Източните Родопи, посещаван годишно от стотици хиляди туристи. За Република България обаче културният туризъм е „ бедното сираче “ без значение, че сме измежду трите страни с най-богати археологически забележителности в Европа.

Въпреки всичко разкопките не престават с помощта на свръхусилията на Община Кърджали. При липса на Национален бюджет тя съумя да отдели 150 000 лева за тазгодишните археологически изследвания. За страдание огромната инфлация от последната година понижи доста действителната стойност на тази сума, само че въпреки всичко ще може да се работи с двадесетина души в продължение на към два месеца.

През 2022 година директно до Двореца-светилище се попадна на превъзходно непокътнат храм от финала на езическия интервал на Перперикон през 3-4 век. На места стените му са оживели до 3 м, а във вътрешността се откриха разнообразни паметни уреди. Оказва се, че храмът е част от голям заветен комплекс, оформил се през столетията край фамозния Олтар на Дионис. Други светилище, функционирали пре 3-4 век са Храмът на Тракийския конник, на азиатския господ Митра, на предците и други

През тази година продължаваме на запад от разкрития през предходната година храм. Там на повърхността проличава доста добре непокътнат изсечен в скалния масил олтар с дупка за оттичане на някаква течност. Според известните аналогии допускаме, че става въпрос за кръв, т. е. там са осъществявани жертвоприношения на животни. Предполагаме, че наоколо ще излязат останките и от самата паметна постройка.

Такива жертвоприношения към този момент са регистрирани на Перперикон. Ще напомня, че в Храма на Тракийския конник бяха открити издялани в камъка дупки за връзване на жертвените животни, преди те да бъдат ритуално убити. Очакваме сходни уреди и през този сезон.  Разкопките на Перперикон ще продължат до първото десетдневие на месец септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР