Започна срещата между представители на ПП-ДБ и президента Румен Радев

...
Започна срещата между представители на ПП-ДБ и президента Румен Радев
Коментари Харесай

ПП-ДБ върнаха на Радев папката със състав на кабинет, той стисна зъби: Бързо ще издам указ

Започна срещата сред представители на ПП-ДБ и президента Румен Радев на „ Дондуков “ 2. От групировката връщат досието с мандат на президента, в който попадат имената на министрите за оферти от тях кабинет.
При президента дойдоха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.
„ В осъществяване на декрет 63, който издадохте на 29 май, връщам план за конструкция и състав на Министерски съвет. Това, което чакаме е да издадете декрет и той да бъде гласуван в Народно събрание. Ако съберем болшинство там, да създадем едно безпрепятствено прекачване на властта. Имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знае народът, че кабинетът и прзидентската институция работят дружно “, сподели Денков.
„ България има потребност от институции и политици, които да се управляват от ползите на народа, които да работят за сигурност и против корупцията. Политици, които да укрепват суверенитета на страната и работят за увеличение на европейската интеграция. Максимално бързо ще издам декрет, където националните избраници да гласоподават за оферти от вас кабинет “, отвърна му Радев, а по-късно прикани публицистите да изоставен залата на „ Дондуков “ 2.
Никой не очакваше, само че този път президентът показва доста по-мек звук и поздрави Денков, до момента в който публицистите напускаха залата. Двамата обаче не стояха дълго на четири очи и ученият напусна президентството, където приказва пред публицисти.
„ Това, което чакаме още през днешния ден или на следващия ден заран, е да бъде публикуван указът на президента, който разрешава в Народно събрание да бъде извършено гласоподаване. Това, което споделих и аз по време на общественото си изказване, че е значимо да се направи спокоен и равномерен преход във властта, с цел да хората знаят, че няма да има разтърсвания. С президента говорихме без публицисти по какъв начин тъкмо да създадем това нещо. Това ще стане, като министрите предадат съответната информация в детайли на наследниците си. Важно е да се седне за час два, да разясняват целите и да се каже кои са незабавните задания “, счита Денков.
„ Не е никакъв знак, че Мария Габриел не е с мен. Днес идваме да представим структурата на бъдещия кабинет в ролята си на мандатоносители “, акцентира той.
„ С нея имахме многочасов диалог с нея, доста градивен. Не търсете конспирация, където няма. Ще забележим каква ще е поддръжката на следващия ден. Това, което можехме да създадем по време на поектосъстава бе да бъде допустим, само че и експертен. Всички хора в този кабинет са на доста високо равнище и имам вяра, че това ще бъде оценене “, добави претендентът за министър председател.
„ Нямам какво повече да кажа за връзката си с президента. От доста време се познаваме, работим доста добре “, сподели той.
„ Не виждам от какво може да са недоволни хората. След 5 следващи избора се опитваме да създадем устойчиво държавно управление. Вчера с Мария Габриел говорихме за хода на осъществяването на ПВУ. Там става дума за доста промени и проектозакони, които би трябвало да бъдат готови от Министерски съвет и импортирани там. Има огромно закъснение и това би трябвало да се форсира “, сподели той.
„ Другата тематика, по която говорихме – бюджетът. Срещата бе дружно с Асен Василев, с цел да забележим къде са проблематичните точки и да се видят кои са цели. Трябва да се изтегли този бюджет и да се направи естествен бюджет без този неуместен недостиг. Този бюджет би трябвало да отразява сегашната обстановка, тъй като към момента работим с бюджет от преди доста време, препоръчан при друга обстановка и условия “, разкри още Денков.
„ Оставям на финансовия министър той да си приготви бюджета, да събере информаци, тъй като бюджетът би трябвало да бъде правн професионалн “, съобщи той ба въпрос дали 3% недостиг е вероятен “, сподели претендентът за министър председател.
Според Денков в служебния кабинет има сполучливи министри, само че и такива, които не са се справили със дилемите си.
„ Не е инцидентно, че ръководителите на партиите са зад мен. Няма късмет това държавно управление да е сполучливо, в случай че не работи в тясна съгласуваност с партиите в Народното събрание – всички – ГЕРБ, Движение за права и свободи, а и останалите – всички, които желаят да се развиваме като естествена европейска държавна “, приключи той.
На 29 май президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ.
При приемането на мандата преди седмица, Акад. Николай Денков съобщи, че България има потребност от устойчиво постоянно проевропейско държавно управление и постоянен парламент, за приемане на нов бюджет, за финансовите разноски, учебните заведения, детските градини, лечебните заведения и заплатите.
„ Имаме потребност от държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да следва европейското развиване на България “, посочи Денков в понеделник.
Радев се обърна към Денков с думите: „ Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате “. В отговор акад. Денков уточни, че е осведомен, само че не се плаши от компликациите.
След поредност от диалози и срещи с представители на ГЕРБ, двете политически обединения се споразумяха за държавно управление и общи цели.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР