Започна шестият ден от борбата с огромния пожар в Кресненското

...
Започна шестият ден от борбата с огромния пожар в Кресненското
Коментари Харесай

Борбата с пламъците в Пирин изглежда е към края си

Започна шестият ден от битката с големия пожар в Кресненското дефиле. Силният вятър, който разнесе пламъците до село Влахи, което наложи и евакуацията на жителите му, продължава да духа, само че през днешния ден към този момент има вяра за дъжд, който да помогне в напъните за справяне с огъня.

Пожарът е наоколо до селото, само че положителната вест е, че към този момент е овладян в региона наоколо до основния път Е-79.

Като цяло се вижда и краят на битката.

„ Вървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, само че към момента има дейни огнища във вътрешността ", разгласи инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападно държавно дружество, пред „ Фокус ".

По думите му сериозната обстановка в региона на село Влахи от вчерашния ден към този момент е под надзор.

„ Все още по периметъра има дейни огнища, само че за благополучие пожарът е низов ", сподели още инж. Дамянов.

Той добави, че все още екипи към този момент се настаняват по фронта и ще стартира дейни действия по цялостното локализиране и потушаване на огъня. Инж. Дамянов уточни, че за благополучие в региона вали и слаб дъжд, което ще спомогне доста за преодоляване на обстановката. Той изрази вяра, че дъжд ще се ускори малко повече, с цел да може по-бързо да се случат нещата.

„ Нямаме огромно развиване на пожара отвън просеките, които бяха направени в региона на община Кресна. Към момента пожар в Кресненското дефиле няма, всичко е отвън дефилето. В региона на село Влахи работихме цяла нощ и на този стадий са подхванати всички ограничения за преодоляване на пожара. Работихме цяла нощ и към този момент нямаме развиване на пожара отвън просеките, които бяха направени ", разгласи началникът на „ Национален действен център " към ПБЗН комисар Тошко Бързилов.

Той също добави, че сега в региона вали слаб дъжд, изразявайки вяра, че валежите ще станат и по-силни, с цел да оказват помощ за цялостното потушаване на пожара.

„ Искам да подчертая, че сме подготвени и ще работим до цялостното потушаване на пожара ", съобщи комисар Бързилов.

Вече е анулирана и насилствената евакуация на хората от село Влахи, като това разгласи шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов.

„ Надявам се през днешния ден да обявим няколко положителни вести. Ситуацията в село Влахи е под надзор, заради което и отменяме насилствената евакуация. Нощта беше трагична. Възникнаха две нови тежки огнища. Между с. Сенокос и Ощава - върхов пожар. Колегите съумяха да се оправят и не позволиха село Ощава още веднъж да бъде опожарено. Включваме още един хеликоптер - общо три. Той е на частна компания ", съобщи гл. комисар Николов.

Той посочи, че са създали две нови просеки, с което считат, че са осъществили надзор по разпространение на пожара.

„ Това е днешната задача - изрично да прекъснем разпространението му. При кривия тунел нещата стоят добре. Има един сектор, върху който през днешния ден ще поработим повече - трасето до газопровода. И там нещата вървят към добра посока. Дъждът няма да реши казуса, само че ще подкрепи да не е върхов. 600 души не престават напъните за погасяване на пожара ", сподели още гл. комисар Николай Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР