Започна първият пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в

...
Започна първият пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО! Гешев с неочакван ход след скандала със Сарафов, никой не е очаквал да направи това

Започна първият пленум на Висшия правосъден съвет след разтърсванията в прокуратурата сред основния прокурор и неговия заместител.
Заседанието бе водено от служебният правосъден министър Крум Зарков, предава Блиц. На отдалеченото разискване, още по времето на уточняването на дневния ред, присъстваше и основният прокурор Иван Гешев.
Докато Зарков разясняваше дали през днешния ден ще се разисква сигналът на Борислав Сарафов против Иван Гешев, то основният прокурор се включи:
„ Искам точката на госпожа Дишева да е след отчетите, тъй като излизам в отпуск по персонални аргументи “, посочи той.
След още диспути от страна на членовете стартира гласоподаване дали да бъде обсъждана точката по сигнала против Иван Гешев от Сарафов. Зарков посочи, че след това ще се гласоподава дали да бъде коментирана и точката за парцела в Боровец.
„ Преди гласуването желая да кажа, че всички условия, които посочихте, са обект на инспекция, в това число Боровец и другите точки. Това не е известно служебно, а от медиите. Г-н Сарафов подава сигнала до Софийска градска прокуратура и след това до медиите. Тези сигнали са обществено налични “, посочи Гешев.
„ Вие може да прецените дали и по какъв начин Висш съдебен съвет ще извърши инспекция – по реда за премахване на основния прокурор, макар че такова искане няма от господин Зарков или от съответния брой часове на Висш съдебен съвет. На мен не ми е ясно в каква процедура сме? Какво се предлага – разискване, диалог. Съгласен съм да вземам участие във всевъзможен тип процедури, просто ми обяснете какво се цели и какво е правното съображение. Аз няма да гласоподавам, само че желая да се ориентирам. Имам някаква ориентировка, само че ще я изложа по-късно “, сподели той.
„ Намираме се в процедура по гласоподаване и установяване на дневния ред. Постъпиха серия от оферти и в случай че бъдат подхванати, ще има диалог всъщност “, сподели Крум Зарков.
Съдия Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет, атакува Иван Гешев по време на пленума на Висш съдебен съвет. Тя изиска да бъде включена спомагателна точка за разискване – сигналът на господин Сарафов по отношение на основния прокурор Иван Гешев.
Тя изиска основният прокурор да даде пояснение персонално и в този миг за парцела в Боровец:
„ Вие сте тук и можете да отговорите ползвате ли го единствено вие “, сподели тя.
„ Не употребявам парцела в Боровец. Това е почивна база на прокуратурата, в която са почивали членове на Висш съдебен съвет. Дайте ми опция и ще обясня “, отвърна й Гешев.
Тогава членовете на Висш съдебен съвет минаха към гласоподаване на точката по отношение на сигнала на Борислав Сарафов против Иван Гешев.
С12 гласа „ за “, в това число и този на Гешев, точката бе призната, а основният прокурор предложи това да е първа точка.
Предложението бе признато с 15 гласа „ за “.
Именно през днешния ден се чака позиция на ръководителите на висшите съдилища – Галина Захарова и Георги Чолаков. Те, дружно с Иван Гешев, са известни като „ тримата огромни “ в правосъдната система и са членове по право на Висш съдебен съвет.
До момента формален коментар не е имало.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР