Заплетена история с тайна, напрежение, деликатна мистика, старинно тесте карти,

...
Заплетена история с тайна, напрежение, деликатна мистика, старинно тесте карти,
Коментари Харесай

Деликатна мистика и старинно тесте карти в новия роман на Мария Лалева

" Заплетена история с загадка, напрежение, деликатна мистичност, старинно тесте карти, дълга хронологична история - разказана през очите на създателя и приключила в погледа на куче. Преплитам ориста на много хора и я разнищвам най-после нишка по нишка. През целия разказ се прокарва линията на смирението ". 

Това показа пред БНР писателят и стихотворец Мария Лалева във връзка новия ѝ роман  " Пасиансът на архангелите ". 

" Смирението е постигането на оня баланс вътре в индивида, който го кара да одобри света какъвто е - с мъдростта, че не всичко, което му се случва, е по усета му. Вселената ни познава по-добре от нас самите. Понякога една рана, болежка, изменник, покруса могат да са голямото ходило за духовно и личностно израстване ". 

...В живота ни наложително би трябвало да има една такава обич – с дъга и без бъдеще, с цел да се научим да сътворяваме нашето " в този момент " като единственото съществуващо време. Вярвам, майко Христина – любовта е единствената мощ, която може да ни покаже, че Вселената има единствено настоящо време. Но в онази нощ аз сънувах бъдещето, без да го възприемам. Небето ме утешаваше авансово, че любовта ще се появява в живота ми с разнообразни имена и лица, стига да я нося в сърцето си. Вече знам, че би трябвало да имаш обич в себе си, с цел да я извикаш пред себе си. Любовта е на всички места, само че с цел да те приближи и да те прегърне, е нужно да разпознае себе си в теб, да надуши любовта в сърцето ти, да я усети. Минаха доста и тежки години, преди да се разлисти това знание като книга пред мен и да прочета в края ѝ, че в действителност край няма. Нито любовта има край, нито животът. Има единствено мигове, в които те са. 

В предаването " 12+3 " Лалева добави: 

" Нашият свят е светът на границите, имаш плюс и минус , на напрежението сред плюса и минуса се крепи животът. Ако минусът изчезне, животът ще изчезне... Научих се да танцувам със ориста танго - два пъти напред, един път обратно ". 

За премиерата на книгата са планувани и поредност от среща с читатели. 

" Читателят не бърка, той има фино възприятие за това дали си го излъгал. Читателят има камертон за това дали сърцето ти е писало книгата, или егото ". 

Интервюто с Мария Лалева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР