Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България

...
Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България
Коментари Харесай

У нас най-добре плащат в IT сектора, на Запад – в Енергетиката

Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят върхове през последните години. Оказа се обаче, че надалеч не във всички страни от Европейски Съюз това е най-добре платеният отрасъл.

В огромните и развити стопански системи на страните от Западна Европа най-добре платени са работещите в доставката на ток, газ и топлоенергия, а IT секторът отстъпва и на някои места не е даже измежду първите 3 по възнаграждение, демонстрират данни на Евростат.

У нас по последни данни междинната заплата на работещите в региона на осведомителните и телекомуникационните технологии е 3334 лева месечно, т.е. 3,4 пъти по-висока от междинната за страната, като в пандемията е траяла да нараства, въпреки и с по-бавни темпове, в сравнение с преди.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Средно 5400 лв. е заплатата на топ програмист у нас за 2020...

Финансите и застраховането, както и енергетиката също са добре платени и се класират на второ и трето място надлежно с 2228 и 2147 лева междинна заплата, само че това е много по-малко от междинното възнаграждение в IT бранша, написа вестник " 24 часа ".

IT е преди всичко по заплати в общо 12 страни членки, като прави усещане, че групата е формирана най-много от по-късно включили се към Европейския съюз страни, най-вече в Централна и Източна Европа. Това е по този начин, тъй като в тях развиването на тази промишленост през последните 10 години се дължи най-вече на огромни вложители, които реалокират офиси в района поради по-изгодни условия, измежду които е и по-ниското равнище на възнаграждение в съпоставяне със страните от Западна Европа.

Освен това съгласно данни на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) българските програмисти и софтуерни инженери са по-добре платени спрямо сътрудниците си във Англия и Германия, изключително в случай че се вземе поради стандартът на живот. В 4 други страни – също от нашия район, заплатите в IT бранша са на второ място.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нетната заплата на програмист, работещ в България, който има 5-годишен опит, може да доближи до око...

В 6 страни членки най-високи заплати получават работещите в енергетиката, по-точно в разпределението и доставката на ток, газ и парно. Това са Белгия, Германия, Испания, Полша и Финландия. В други две страни тя е на второ място по възнаграждение, а в България – на трето.

В тази група са най-вече огромни и междинни по мярка и население страни, което допуска съществуването на огромни и мощни електроразпределителни и газоразпределителни компании, което ненапълно изяснява високото възнаграждение. В България допреди десетина години енергетиката също беше с най-високи междинни заплати, като отстъпваше това място понякога единствено на финансовата и застрахователната активност.
Работещите във финансовата сфера, която включва банките, а също и застрахователите, са добре платени в целия Европейски съюз, като в 4 страни получават най-високото приблизително възнаграждение: Франция, Унгария, Малта и Швеция, само че са на второ място в 16 страни членки и на трето в още 6.

На противоположния завършек на класацията е секторът на туризма, включващ хотелиерството и ресторантьорството, който съвсем без изключение е с най-ниски заплати в целия Европейски съюз и това важи даже за страните с развъртян туризъм.

Впрочем в изключенията – Гърция, Малта, Словения и Хърватия, работещите в туризма не получават най-ниските заплати, единствено тъй като други браншове от стопанската система са ги задминали в това отношение. В Гърция да вземем за пример най-ниски заплати получават в областта на образованието, туризмът е незабавно след него. В южната ни съседка най-високи са заплатите в областта на търговията.

Любопитното е, че в най-богатата страна на Европейския съюз – Люксембург, където хората получават най-високото приблизително възнаграждение в границите на съюза, отличник по заплати е сферата на образованието. Учителите в Люксембург имат междинна заплата от 5830 евро месечно – 10 пъти повече от българските си сътрудници, за които междинното възнаграждение е 1100 лева, т.е. 583 евро месечно.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР