Заплатите на главните изпълнителни директори на най-големите компании във Великобритания

...
Заплатите на главните изпълнителни директори на най-големите компании във Великобритания
Коментари Харесай

Заплатите на най-големите шефове в петата икономика се топят

Заплатите на основните изпълнителни шефове на най-големите компании във Англия понижиха доста, сочат данни на CIPD и High Pay Centre, представени от CNN.

Средното заплащане, платено на шефовете на компании от бенчмарковия показател FTSE 100 са намалели с цели 17% за 2016 година Или, пресметнато в безспорна стойност - с към 900 000 паунда (1.2 милиона $ за цялата година.

Намалението е внушително, само че шефовете на най-големите компании към момента получават напълно прилични суми. Средната годишна заплата възлиза на към 4.5 милиона паунда (6 милиона долара). На междинния британец ще са нужни 160 години, с цел да създаде толкоз пари.

Високите хонорари за CEO от дълго време са политически проблем на Острова. Премиерът Тереза Мей даде обещание да понижи разликата, като да вземем за пример направи решението на акционерите за заплатите на изпълнителните шефове наложителни. Промени Мей обаче по този начин и не прокара.

Опозиционната партия на лейбъристите от дълго време упорства за горна граница за шефовете на бизнесите, които извършват контракти, предоставени от държавното управление. Лимитът, упорстват те, би трябвало да бъде 20 пъти над заплатата на най-ниско платения чиновник във компанията.

Акционерите съхщо недоволстват и през годината понижиха заплатите на някои изпълнителни шефове като Мартин Сорел, създател на рекламния колос WPP, както и на Боб Дъдли - началник на British Petroleum (BP).

Но даже и след пониженията, Сорел остава преди всичко по стойност на възнаграждението, а Дъдли - на шесто.

Кои са топ 5 и какъв брой пари получават?

1. Мартин Сорел, WPP: 63 250 000 $

2. Арнолд Доналд, Carnival: 29 356 300 $

3. Ракеш Капур, Reckitt Benckiser Group: 19 180 900 $

4. Паскал Сорио, AstraZeneca: 17 579 100 $

5. Ерик Енгсторм, RELX: 13 865 930 долара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР