Заплащането за час нощен труд да бъде вдигнато и да

...
Заплащането за час нощен труд да бъде вдигнато и да
Коментари Харесай

Парите за нощен труд стават най-малко 1 лев на час

Заплащането за час нощен труд да бъде вдигнато и да стане не по-малко от 1 лев от 1 януари следващата година - това ще се разисква в Националния съвет за тристранно съдействие, разгласи министърът на труда Деница Сачева на съвещание на отрасловата парламентарна комисия нощес.

„ Предложението на държавното управление е следното - 0,15% от минималната работна заплата, само че не по-малко от 1 лев и влизане в действие на сходен текст от 1 януари 2021 година ", заяви Сачева.

"Има и други визии. Дискусиите в това отношение към момента не престават и няма дефинитивно решение. Има единодушие в всички сътрудници, в това число работодателите, за това, че би трябвало да се увеличи възнаграждението и би трябвало да бъде не по-малко от 1 лев “, изясни министърката.

В момента нощният труд е 25 стотинки на час и среща недоволството на синдикатите. Министър Сачева ще предложи главната заплата и на медицинските експерти, заети в обществените услуги, да се увеличи на 900 лв., както се планува за работещите в детското и учебно опазване на здравето.

“Трябва да има обединен метод, а не общественият бранш да изостава от всички останали”, изясни след съвещанието Сачева.

Деница Сачева заяви още пред депутатите от отрасловата комисия, че общественото министерство създава тактика за човешките запаси в обществения бранш. В нея ще има оферти за равнищата на заплатите в тази сфера и по какъв начин те би трябвало да се подвигат. Сачева ще упорства за закрепен % за увеличение на възнаграждението. Освен това тактиката ще даде прогноза за бъдещия дефицит на логопеди, обществени служащи, рехабилитатори и други

През тази година страната подвигна с 15% заплатите на заетите в структурите на общественото подкрепяне.

Социалният министър увери депутатите, че се прави всичко допустимо да се подсигуряват всичките 1354 обществени услуги, които се употребяват от над 50 хиляди консуматори сега. Средно над 100 хиляди индивида на година се употребяват от такива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР