Заплащането на надниците на международните шофьори ще нарасне почти двойно

...
Заплащането на надниците на международните шофьори ще нарасне почти двойно
Коментари Харесай

Командировъчните за международни шофьори растат двойно - от 27 на 50 евро

Заплащането на надниците на интернационалните водачи ще нарасне съвсем двойно - от 27 евро на 50 евро дневно, в случай че курсът е осъществен от един водач. Ако водачите на курса са двама командировъчните се усилват от 27 на 45 евро дневно. Това стана ясно в сряда от изявление на транспортния министър Христо Алексиев.

" Успяхме в оптимално къси периоди да подготвим промените в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. С измененията усилваме съвсем двойно размера на командировъчните пари за интернационалните водачи. При единична езда командировъчните се усилват от 27 евро на 50 евро, а при двойна - от 21 евро на 45 евро. Благодаря на вицепремиера Гълъб Донев за бързата и ефикасна работа по тези промени”, сподели Алексиев.

Размерът на командировъчните не е обновен от 2007 година насам.

За съпоставяне, по информация на браншови организации в автомобилния превоз в Румъния минимумът на дневната ставка на разноските за командировъчни е 35 евро, като размерът може да бъде повишен 2.5 пъти и да доближи до 87.5 евро.

Министърът дефинира смяната като дребна стъпка, само че с огромен резултат за целия транспортен отрасъл. Според него по този начин ще се реализира и обезщетяване на служащите в автомобилния бранш, защото през последните години неналичието на водачи е станала осезаема.

Христо Алексиев уточни още, че следва в къси периоди да бъде импортирана молба от България до Съда на Европейския съюз за прекъсване на осъществяването на част от наредбите на Пакет Мобилност I и по-конкретно наредбите по отношение на връщането на камионите в страната членка на определяне.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР