Заплаши шефа на БНР, че ще му иска оставкатаРадиото обяви,

...
Заплаши шефа на БНР, че ще му иска оставкатаРадиото обяви,
Коментари Харесай

Борисов защити Силвия Великова

Заплаши шефа на БНР, че ще му желае оставката Радиото разгласи, че в стратегия " Хоризонт " липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките  
Премиерът Бойко Борисов отбрани репортерът на БНР Силвия Великова, която бе свалена от ефира на националното радио.

" Щом научих за свалянето на Силвия Великова, й се обадих персонално. Познавам я от над 20 години. Чух за тази нелепост, която са сътворили ", сподели министър председателят пред публицисти в Русе. И продължи: " Аз не познавам шефа на БНР и в никакъв случай не съм го виждал, с изключение на, в случай че някъде инцидентно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, да оправи това безсрамие другояче ще ида в Народното събрание и ще помоля парламентарната ни група да му изиска оставката ".

По-рано през днешния ден БНР излезе със специфична позиция. В нея се споделя, че Силвия Великова не е уволнена, само че в това време се показват и нейни неточности в ефир. Самата Великова счита, че отстраняването й поради нейната сдържаност в ресора, който отразява - правосъдният.

Ето какво гласи мнението на БНР:

" Управителният съвет на Българското национално радио предложения и изслуша и.д. шеф на стратегия " Хоризонт " Николай Кръстев във връзка със създалата се обстановка към журналиста Силвия Великова.

УС споделя мнението на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и предложи на шефа да предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев подсигурява, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването " Преди всички " на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в ръководството на " Хоризонт " обаче са направени промени в графика на водещите. Част от тези промени са разследване от издаденото на БНР наказателно разпореждане от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за глобата на Съвет за електронни медии са изнесените в ефира на програмата персонални данни на малолетно лице, което е нарушаване на правилото за отбрана на персоналната цялост на жителите - член 17, алинея 2, по отношение на член 10, алинея 1, т. 4 от Закона за радиото и малкия екран. Част от наличието е направено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев смяната в графика на водещите в стратегия " Хоризонт " следва и от обстоятелството, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушаване на Кодекса на труда, е взела участие в предаването " 12+3 " като в ефир тя е призовала слушателите да вземат присъединяване в митинг.

Публичното показване на едностранна позиция в ефира на публичното радио е неприемливо и непрофесионално нарушаване на журналистическите стандарти и етични правила.

За да бъде обезпечен плурализъм на всички гледни точки, УС предлага на господин Кръстев да бъде избран по още един публицист във всеки сектор за да се подсигурява неприкосновеността на публичния интерес ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР