Заплахата от демографска криза в Украйна се натрупваше от известно

...
Заплахата от демографска криза в Украйна се натрупваше от известно
Коментари Харесай

Големият проблем пред Украйна след войната: Демографската криза

Заплахата от демографска рецесия в Украйна се натрупваше от известно време, само че пълномащабното навлизане на Русия я докара до точката на изкривяване.

През 2021 година популацията на страната е било 41 млн. души, съгласно изчисленията на държавното управление. Сега то се колебае към 35 млн. души, а специалистите предизвестяват, че през идващите 30 години може да спадне до под 29 млн. души, съгласно Съвместния координационен център на Европейски Съюз (СКЦ).

Организация на обединените нации пресмята, че 6,2 млн. бежанци са напуснали страната по време на пълномащабната инвазия и единствено един милион са се завърнали. Това може да се окаже незадоволително за цялостно икономическо възобновяване, считат специалисти.

" Не сме подготвени да изгубим шест милиона бежанци вечно ", съобщи украинският министър на стопанската система Юлия Свириденко на Киевския интернационален стопански конгрес (КМИФ) на 12 октомври.

Ако страната не успее да накара задоволително хора да се върнат, бъдещето наподобява тъмно за нейната стопанска система и население. А огромен брой хора напускаха и не се връщаха даже преди тоталната война в Русия поради неравните благоприятни условия.

Правителството би трябвало да подсигурява, че след края на войната страната ще бъде построена по-добре.

Но може да се окаже херкулесова задача да се убедят квалифицираните бежанци да се върнат, в случай че са постигнали удобен стандарт на живот в Европейски Съюз. Държавите членки също по този начин употребяват тези украинци, с цел да запълнят личните си дефицити на работна ръка.

Тяхната изгода е загуба за Украйна. Последствията от демографската рецесия ще бъдат големи и ще забавят всяко възобновяване. Центърът за икономическа тактика (ЦИС) предвижда годишен спад на Брутният вътрешен продукт сред 2,7 % и 6,9 %, в случай че страната загуби сред 1,3 и 3,3 милиона свои жители.

Украйна е изправена и пред голям дисбаланс сред остарели и младежи. Възрастовата пирамида е доста тежка - към 30 % от популацията са пенсионери, съгласно украинския изчерпателен уеб страница Opendatabot.

Повече от половината украински деца на възраст под 10 години понастоящем живеят в чужбина, съобщи откривателят Дария Михайлишина от ЦИС. При коефициент на раждаемост от 1,16 за украинците може да се окаже мъчно да се размножат, с цел да излязат от този проблем.

Стратегии и решения

Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-трудно е да притеглим хората да се върнат. Проучване на Gradus Research от октомври демонстрира, че 18% от бежанците желаят да останат в непознати страни, спрямо 8% преди една година. В момента 63% от интервюираните желаят да се върнат.

Експерти от цяла Украйна обявиха, че сигурността е грижа номер едно за бежанците, изключително за родителите - множеството хора, избягали от страната, имат деца.

" Трябва да сме сигурни, че децата ще бъдат в сигурност освен в Киев, само че и в други градове ", съобщи изпълнителният шеф на Gradus Research Евгения Близнюк.

Това не е по никакъв начин малко. Руските ракетни, безпилотни и артилерийски обстрели нанасят удари по градове в съвсем всички райони. Правителството съобщи, че обезпечаването на повече системи за противовъздушна защита ще помогне.

В дълготраен проект Киев вижда участието в НАТО като черешката на тортата.

Доходите са втората съществена грижа. Михайлишина съобщи, че украинците показват съществуването на добре платени работни места като най-важно икономическо основание за това къде да живеят. Те го слагат над възобновяване на инфраструктурата.

Проблемът е, че множеството украински бежанци са избягали от региони, които са подложени на съветските офанзиви, като южната Запорожка област, и намирането на добра работа в тази връзка е сложна задача. Възстановяването на предприятията в индустриалното сърце на Украйна ще форсира завръщането им, споделя Михайлишина.

Частният бранш на помощ?

Бизнес водачите се стремят да задържат всички локални гении и се борят за това. Миналия месец броят на свободните работни места доближи най-високата си стойност от началото на нашествието.

Министерството на стопанската система означи, че страната се нуждае от към 4,5 млн. служащи през идващите 10 години, с цел да съживи стопанската система.

Металургичният колос " Метинвест ", най-голямата частна компания в Украйна, съобщи, че ударът от бягството на бежанците е провокирал огромен дефицит на работна ръка.

" Всеки шести човек от нашата работна мощ в този момент отсъства, което изключително се отразява на съществуването на квалифицирани експерти ", съобщи компанията.

Загрижен за бъдещето, " Метинвест " е открил партньорства с над дузина професионални учебни заведения и висши образователни заведения в индустриалните градове на Украйна - Запорожие, Кривой Рих, Камянске и Покровск, както и стажове, с цел да насърчи младежите да останат.

За да противодейства на по-непосредствената опасност от дефицит на профилирана работна ръка, компанията вкара и вътрешни стратегии за преквалификация на чиновниците, с цел да им даде опция да се приспособяват към новите провокации на работното място.

Ако украинските предприятия се надяват да се възстановят след войната, те ще се нуждаят от интернационално финансиране. Но задграничните вложители ще се двоумят дали да вложат парите си в страна с изтощено и застаряващо население.

Васил Хмелницки, един от най-богатите украински предприемачи и създател на холдинга за ръководство на активи UFuture, счита, че приоритет номер едно са нововъведенията и основаването на работни места.

" Ако украинците схванат, че тук получават конкурентни заплати, че на децата им са обезпечени детски градини и учебни заведения с високо равнище на обучение и че имат опция да обезпечат сполучливо бъдеще за себе си и фамилиите си вкъщи, те няма да търсят благоприятни условия да се реалокират в чужбина ", сподели Хмелницки.

В устрема си да подтиква нововъведенията, Киев също по този начин вкара стратегии за поддръжка на жителите, които желаят да стартират личен бизнес.

В рамките на държавния план eRobota са отпуснати над 8000 безплатни заема за разкриване на предприятия на стойност 120,3 млн. $. Чрез програмата Vlasna Sprava се дават безплатни средства в размер от 1 366 $ до 6 830 $.

Да остана или да се върна?

Милиони украинци се възползват от Директивата за краткотрайна протекция на Европейски Съюз, която им разрешава да живеят и работят в съюза до 4 март 2025 година

Някои от тях се връщат по-рано, с цел да бъдат със фамилиите си или тъй като не могат да си разрешат високите разноски за живот в чужбина, даже и с държавна помощ.

" След като европейските държавни управления вземат решение за понижаване на финансовата помощ за украинските мигранти, те биха могли да се замислят за завръщане ", споделя изпълнителният шеф на " Градус " Евгения Близнюк.

Страните от Европейски Съюз могат да употребяват и „ моркови “, а освен „ тояги “. Швейцария към този момент обмисля финансови тласъци за завръщане на украинците, заяви Swissinfo.

От друга страна, Мария Пиеховска от Полския институт по интернационалните връзки (ПИМО) означи, че украинците запълват недостига на работна ръка в Европейски Съюз.

Това е най-видимо в Полша, която е хазаин на към 1 милион украински бежанци. През последните години украинците постоянно мигрират в Полша и тя счита, че доста от тях ще останат в прилежащата страна заради опциите за работа и комфортните културни сходства.

" В Полша украинските служащи са потребни за стопанската система. Полша се нуждае от работна ръка, която желае да работи и не изисква пари за интеграция ", споделя Пиеховска.

Михайлишина предизвестява, че някои страни от Европейски Съюз може да се опитат да задържат украинците за непрекъснато и предлага Киев да беседва с тези страни за връщането им в някакъв миг.

Миналата седмица немският министър на труда Хубертус Хайл разгласи акция за запълване на дефицита на работна ръка в страната с украинци, които са минали интеграционни курсове, както и с други бежанци, заяви немската медия Tagesschau.

" Работата също води до интеграция ", сподели Хайл пред кореспонденти на 18 октомври.

Тежката истина

Изправена пред сложна борба, Украйна надали ще успее да възвърне цялото си население, даже и без да се вземат поради смъртните случаи и пострадванията от войната.

Според Майкъл Нюсън, старши програмен координатор по въпросите на миграцията и устойчивото развиване в Международната организация по миграция, страната ще би трябвало да последва стъпките на европейските страни, както когато след Втората международна война те са привлекли трудови мигранти в основни браншове.

" Само в случай че погледнем напъните за възобновяване, в строителния бранш ще се следи внезапно повишаване на търсенето на служащи за къс интервал от време. Голяма част от тях евентуално ще бъдат посрещнати посредством трудова миграция ", споделя Нюсън.

Трудно е да се планува кои браншове ще се нуждаят от най-голяма помощ, само че Нюсън вижда, че дефицитът ще засегне производството, текстила, осведомителните технологии и селското стопанство.

В последна сметка Украйна ще би трябвало да потвърди на своите жители, че работи за позитивен следвоенен път.

Пиеховска споделя, че интернационалната общественост би трябвало да изиграе своята роля, като акцентира на гаранциите за участието на Украйна в Европейски Съюз. Присъединяването към блока, изяснява тя, е значим знак на вяра, само че украинците могат да бъдат обезпокоени от дългия интервал на обработка.

" Трябва да накараме хората да схванат, че участието в Европейски Съюз е допустимо. Защото в случай че хората усещат, че няма ярко бъдеще, те ще се опитат да останат на Запад ".

Доминик Кълвъруел, „ Киев Инидипендънт “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР