Заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева. Заканата

...
Заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева. Заканата
Коментари Харесай

Заплаха за убийство: Заканата е към председателя на парламента Ива Митева

Заплаха за ликвидиране на ръководителя на Народното събрание Ива Митева. Заканата е изпратена до служебна е-поща на правосъдното министерство нощес малко след 21.00 часа. Пред Българска национална телевизия Митева разяснява, че има необичайно съвпадане - тя е осведомена за опасността откакто е оповестила, че измененията в Закона за НСО са признати на първо четене. От " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " заподозряха, че ГЕРБ и Движение за права и свободи стоят зад сигналите, тъй като са срещу измененията, които лимитират съществено кръга на охраняемите лица.

Заплахата е пристигнала на служебна е-поща в Министерството на правораздаването нощес в 21 часа и 4 минути. Писмото е било малко и персонално се е посочвало, че ще се посегне на живота на Ива Митева.

" Имейлът съдържа опасност фактически. Трябва да отбележа, че са няколко имейла. Един от тях единствено касае госпожа Митева. Другите касаят лица, които за нас са незнайни. Служителите на министерството неотложно са алармирали службите и са дали цялата нужна информация ", съобщи Иван Демерджиев, заместник-министър на правораздаването.

Служители на правосъдното министерство са уведомили неотложно отделa за противопоставяне на киберпрестъпленията в ГДБОП, твърди заместник-министър Демерджиев. Предоставен е достъп до сървърите на министерството. Оказа се, че ръководителят на Народното събрание е известена към 14 часа по-късно.

" Ако кажа, че не се тормозих в първия миг ще излъжа. Но странното беше, че се е случило тъкмо през днешния ден, тъкмо когато имаше по този начин мощни разногласия по Закона за НСО. Предупреди ме персоналната ми защита. Извиках незабавно началника на НСО. Той много комплицирано ми изясни, че сигналът бил дошъл в 11.40 в НСО. Че не е тестван. Че е пристигнал от Министерство на вътрешните работи. Звъннахме на Бойко Рашков, оказа се, че сигналът е от Министерството на правораздаването ", сподели ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

В 14 часа и 10 минути в Народното събрание дойде основният прокурор, поради идно съвещание на правната комисия. Иван Гешев разбра от медиите, че има опасност за живота на ръководителя на Народното събрание.

" Да оставим способените органи да си свършат работата. Това е работа за откриване на закононарушения на Министерство на вътрешните работи. В случай, че рапортуват на прокуратурата, досега най-малко подобен сигнал не е подаден от Министерство на вътрешните работи в прокуратурата, ще си свършим работата, както е уредено в закона ", добави основният прокурор Иван Гешев.

" Това, което ми сподели господин Тонев, началникът на НСО е, че сигналът е в прокуратурата. Аз за това се удивлявам на това, което споделя господин Гешев, тъй като думите на господин Тонев бяха: " Сигналът е в прокуратурата и се ревизира ", добави ръководителят на Народното събрание.

Според Ива Митева има разминавания сред информацията, която ѝ е споделена от персоналната защита и тази, която е показал пред нея началникът на НСО.

" Личната ми защита сподели, че става дума и за едно лице - Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми сподели, че става въпрос за друго лице Габриела, по този начин и не запомних семейството, тъй че и тук информацията нещо не съответствува. Г-н Тонев просто си потегли ядосан, тъй като аз го попитах по какъв начин е допустимо тъкмо в 11:40 да се случи това и не е ли много необичайно. Той се разсърди и си потегли като сподели, че очевидно имам подозрения в службите и очевидно се пробвам да направя някакъв намек. Не, не върша никакъв намек, просто споделям обстоятелствата ", разяснява още Ива Митева.

Свидетел на диалога сред ген. Емил Тонев и Ива Митева е бил депутатът Николай Хаджигенов. Именно той и ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов осведомиха публицистите за опасността и първи я свързаха с измененията в Закона за НСО, които породиха напрежение в пленарната зала последните два дни.

" Изключително гнусна политическа проява ", акцентира Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

" Имейлът е занимателен. В смисъл този вид закани са сравними със заканите, които получава Бойко Борисов. Само че госпожа Митева не счита да реагира по метода, по който Бойко Борисов, тъй като сигналът е комичен. Малоумна история, типично за ГЕРБ апропо ", съобщи Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме!.

" Самото съвпадане, че през днешния ден видяхте какво се случи в Народното събрание още от през вчерашния ден по тематика НСО, това е проява на хора, които не желаят това да се случи. Единствените в тази зала, които не желаят това да се случи са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е по мои подозрения нещо от тях, някаква глупава форма на какъв брой НСО би трябвало да варди безбройна група хора. Сигналът е презрян, само че за разлика от господин Бойко Борисов - Ива Митева не е страхлива ", сподели още Тошко Йорданов.

Ива Митева разяснява, че не желае защитата ѝ да бъде увеличавана и изрази страдание, че е допустимо да се употребяват сходни похвати в политическия спор.

Репортери: Иво Никодимов, Милена Кирова, Йоана Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР