, записвайки поредица от антирекорди в последните дни. Валутата е

...
, записвайки поредица от антирекорди в последните дни. Валутата е
Коментари Харесай

Турската лира отново се сгромоляса

, записвайки поредност от антирекорди в последните дни. Валутата е във все по-плачевна обстановка, а Централната банка на Турция я саботира, вместо да ѝ помогне.

В последните 2 дни лирата спадна доста и се търгува при от над 11 лири за $, а най-големият удар върху цената ѝ нанесе централната банка, която за следващ път понижи лихвите, вместо да затегне паричната си политика. Напук на всякаква логичност паричната институция смъкна главния си лихвения си % със 100 базисни пункта до 15%, макар че инфлацията в страната е близо 20%. В резултат на това турската валута изгуби 6% от цената си единствено за един ден – най-големият дневен спад, откогато Ердоган, който се разгласи за зложелател на лихвените проценти,.

Само през тази седмица турската лира се обезцени с 12% и продължава да се показва най-зле измежду валутите на на разрастващите се страни. Все по-евтината валута е риск както за турската стопанска система, по този начин и за политическото бъдеще на Ердоган, отбелязва Reuters.
По волята на Ердоган



Макар мнозина да считат, че работи хазартно и безконтролно, централната банка на Турция просто се подчинява на апелите на Ердоган за стимулиране, продължавайки с това, което анализаторите дефинират като необмислен цикъл на облекчение поради срутва на лирата и упования инфлационен напън доникъде на 2022 година

" Решението за понижаване на лихвите е политически стимулирано даже с техните насоки за прогрес през декември ", споделя пред Bloomberg Саед Абукарш, основен портфолио управител в Ark Capital Management Dubai.

Действията на централната банка рискуват в допълнение да подкопаят стабилността на цените, а в това време унищожават и дребното останало доверие на вложителите в политиците в страната. " Доверието в централната бнка изчезна изцяло ", показва Абукарш.

Обезценяването на валутата подтиква повдигането на цените посредством вноса. От септември насам Турската централна банка е свалила лихвите с общо 400 базисни пункта. Очакваната разпродажбата на лирата може да смъкна цената ѝ до 11,5 лири за $ при ново орязване на лихвите през декември и тя да продължи да пропада поради мощния $, предвижда Емре Джаирли, управител в отдела за проучвания на ALB Forex.

" Инфлацията може да продължи да пораства по отношение на нарастването, породено от покачването на обменния курс, евентуалното повишаване на търсенето в стопанската система и по-високите цени на вноса ", споделя валутният специалист, давайки за образец скока на заемите с 2,19% след намаляването на лихвите през октомври.

Държавните търговски банки последваха образеца на централната банка в петък, като понижиха лихвените проценти по заемите с до 100 базисни пункта, заяви Анадолската осведомителна организация.
Безумно, само че предстоящо



Лирата е изгубила към 1/3 от цената си по отношение на $ от предишния декември и е на път към девета поредна годишна загуба. Валутата поевтиня с повече от 20%, откогато централната банка стартира да понижава лихвите през септември, най-големият спад на разрастващите се пазари.

" Това придвижване на лирата е безумно, само че изцяло предсказуемо. Когато се справяш по-зле от аржентинското песо, това е същинско достижение. ", споделя Уин Тин, световен началник на валутната тактика в основаната в Ню Йорк Brown Brothers Harriman & Co.

Преди решението ръководителят на най-голямата бизнес група в Турция – Tusiad напомни на централната банка главната ѝ цел –. Това е израз на възходящите опасения, че продължителната уязвимост на валутата рискува да дестабилизира стопанската система, която има 446 милиарда $ брутен външен дълг, съгласно данните на централната банка.

Турските компании и държавното управление би трябвало да изплатят 13 милиарда $ дълг в непозната валута през последните два месеца на годината. Повече от половината – 8 милиарда $ – е с падеж през ноември, най-голямата сума, дължима през идващите 10 месеца, съгласно последните налични данни.
Неустойчива политика



Покачващите се разноски за живот и обезценяването на лирата с 65% за 4 години изядоха огромна част от приходите на турците и навредиха на рейтинга на Ердоган преди идните избори през 2023 година

Лидерите на опозицията приканиха за предварителни избори за бързо пренасочване на икономическата политика. Турският президент даде обещание да продължи да се бори с лихвите до дъно, с цел да подтиква износа, вложенията и работните места.

Централната банка съобщи, че огромна част от ценовия напън е краткотраен и ще продължи доникъде на 2022 година, добавяйки, че има място за друго допустимо понижаване на лихвите идващия месец. Паричното облекчение оставя действителната рентабилност на Турция внезапно негативна и е в несъгласие с правилата на свят, в който централните банки покачват лихвите, с цел да предотвратят световните покачвания на цените.

Централната банка на Турция евентуално ще бъде принудена да обърне курса през идващите месеци. Goldman Sachs предвижда, че тя ще увеличи лихвите през второто тримесечие на 2022 година след ново понижение със 100 базисни пункта през декември.

" Настоящият микс от политики не е резистентен (и) евентуално бързо ще се трансформира в инфлация, а не в напредък ", настояват анализаторите на капиталовата банка. Обезценяването на лирата евентуално ще задържи инфлацията над 20% доникъде на 2022 година, плануват специалистите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР